Начало / Актуални теми / Какво представлява обрива на атлета – тинеа крурис?

Какво представлява обрива на атлета – тинеа крурис?

мар. 25, 2015

Тинеа крурис (Tinea cruris) или още познат като обрива на атлетите е гъбична инфекция, която засяга кожата на слабините, вътрешната част на бедрата и седалището. Той се характеризира с червеникав сърбящ обрив, често с дисковидна форма в тези лесно овлажняващи се области. Среща се често при спортисти. Въпреки, че това състояние може да бъде смущаващо обикновено то е лесно лечимо и преминава бързо.

Какви са причините за обрива?

Тинеа крурис се причинява от гъбички. Гъбичките са организми, които имат склонност да се размножават по повърхността на кожата. Тези организми предпочитат влажни места от тялото, най-вече слабините, вътрешната повърхност на бедрата и седалището.

Както може да предположите и от името този тип обрив се среща по-често при спортисти. Използването на общи душове увеличава вашия шанс да се заразите с тинеа крурис. Гъбичките се размножават и живеят във влажни места, сред мокри кърпи и мокри подове.

Какви са симптомите?

Обривът на атлетите започва със зачервяване на кожата в споменатите вече области на тялото, което е съпроводено със среден по сила сърбеж. В някои случаи сърбежът може да бъде много неприятен и дори непоносим.

Обривът може да доведе до изсушаване на кожата в засегнатите области и могат да се появят малки мехурчета пълни с гной. Зачервяването може да достигне и до гениталиите, включително срамните устни, вагината и скротума.

При жените разпространението на гъбичната инфекция към гениталиите може да доведе и до отделяне на млекоподобен неприятно миришещ секрет от вагината. При мъжете може да се развие гъбична инфекция на главичката на пениса.

Как се поставя диагнозата?

Лекарите могат да поставят диагноза по характерния обрив и оплаквания на пациентите. В някои случаи може да се наложи извършването на кожна биопсия за окончателно потвърждение. Някои други кожни заболявания могат да наподобят тинеа крурис:

  • екзема
  • импетиго
  • атопичен дерматит
  • интертриго
  • контактен дерматит.

Какво е лечението?

При леки случаи се препоръчва използването на противогъбични средства без лекарско предписание. Препоръчително е прилагането на медикамента два пъти дневно за период от 10 дни. Пациентите трябва добре да подсушават слабинната област и седалището след баня и да носят памучно бельо, което не спарва толкова кожата.

Може да намалите риска от развитието на тинеа крурис при вас по следните начини:

  • не носете стегнати и спарващи дрехи за дълъг период от време
  • носете чисти и за предпочитане памучни дрехи, бельото трябва да ви е по-мярка
  • не споделяйте с други личните си вещи, особено кърпи и дрехи.

Последни публикации