Начало / Актуални теми / Какво представляват мускулните крампи?

Какво представляват мускулните крампи?

окт. 1, 2013

мускулни крампи

Мускулните крампи представляват внезапни и неволеви контракции на един или група мускули в тялото. Въпреки, че като цяло мускулните крампи са безобидни те могат да накарат човек за известно време да преустанови своята работа. Дългите тренировки или продължителната физическа работа, особено в топлите месеци могат да доведат до крампи. Някои лекарствени средства и заболявания също в някои случаи са причина за неволеви съкращения на мускулите.

Мускулните крампи са изключително често срещани. Почти няма човек, който да не се е оплаквал от тях през някакъв етап от живота си. Тяхната честота нараства с възрастта. Въпреки това децата също се оплакват от мускулни крампи. Продължителността на мускулната крампа обикновено е между няколко секунди до около 15 минути, в много редки случаи и повече. Много често се случва мускулните крампи да се появяват няколко пъти дневно. Крампата може да ангажира част от мускул, един цял мускул или група мускули, които движат съседни пръсти например.

По-често мускулните крампи се наблюдават в долните крайници и най-често в областта на прасеца. Освен внезапната и остра болка, която може да усетите може също така да напипате втвърдения мускул под кожата в областта където той се е съкратил.

Кога трябва да се консултирате с лекар?

Обикновено мускулните крампи изчезват от само себе си и в много редки случаи има нужда от медицинска помощ. Въпреки това трябва да се консултирате с лекар ако:

  • мускулните крампи при вас водят до сериозен дискомфорт
  • освен болка се наблюдава зачервяване или подуване на крайника в областта на засегнатия от крампата мускул
  • епизодите на крампи значително зачестяват

Какви са причините за мускулни крампи?

Претоварването на мускулите при тренировка, разтягането на мускул или просто продължителното стоене в принудителна поза могат да доведат до мускулни крампи. В много от случаите обаче причината за крампите остава неясна.

Някои от мускулните крампи могат да се дължат на по-сериозни медицински състояния, като например:

Неадекватно кръвоснабдяване – стесняването на артериите, които доставят кръв до вашите крайници може да стане причина за мускулни крампи. Такова стеснение се наблюдава например при интензивни тренировки или при атеросклероза, при която има натрупване на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове.

Притискане на нерв – притискането на нерви в гръбначния стълб също може да причини болка, подобна на тази както при крампи. Обикновено болката се влошава при продължително ходене.

Липса на минерали – прием на малки количества калий, калций и магнезий може да причини мускулни крампи. Употребата на диуретици – лекарства, които се предписват при високо кръвно налягане също могат да доведат до намаляване на количеството на минералите и оттам до крампи.

Как може сами да се справите с мускулните крампи? 

Ако усетите мускулна крампа се опитайте да разтегнете леко с движения мускула и леко го масажирайте, за да му помогнете да се отпусне. Ако ви е трудно да стоите прави седнете на пода или на стол, като опънете крака си. Друг начин за справяне с мускулните крампи е топла кърпа върху засегнатия мускул. Взимането на горещ душ или насочването на топла струя вода към засегнатия мускул, също може да помогне в облекчаването на болката.

Прочетете за:
Мускулни крампи през нощта – причини