Начало / Актуални теми / Какво представляват упражненията на Кегел?

Какво представляват упражненията на Кегел?

дек. 10, 2014

Упражненията на Кегел са лесни за изпълнение поредици от свиване и отпускане на мускулите на таза, които имат за цел укрепване на мускулатурата в тази област. В таза са разположени важни за нашето здраве органи – матка, пикочен мехур, ректум. Мускулите на таза са разположени по такъв начин, че оформят нещо като примка около тези органи и ги поддържат.

Защо упражненията на Кегел са важни?

Много фактори могат да отслабят мускулите на таза ви, включително бременност, раждане, операция в тази област, напредване на възрастта, затлъстяване. Тези упражнения са изключително полезни при хора, които се оплакват от следното:

  • Изпускане на малки количества урина при напрежение, като кихане, кашляне и смях
  • Изпитване на силно чувство за нужда от уриниране, след което изпускане по-малка нужда неволно – уринарна инконтиненция.
  • Изпускане по голяма нужда.

Упражненията на Кегел могат да бъдат изпълнявани по време на бременност или след раждане за превенция на уринарна инконтиненция. Упражненията, съчетани със сексуална терапия могат да бъдат полезни за жените, които имат трудности при достигане на оргазъм.

Освен жените мъжете също могат да практикуват упражненията на Кегел за укрепване на мускулите в тазовата област. С напредването на възрастта при тях също може да се наблюдава неволно изпускане по малка или голяма нужда, особено ако мъжът е преживял операция за отстраняване на простатата.

Кегел упражнения за жени

Когато за първи път започвате да практикувате тези упражнения откриването на точните мускули, които трябва да тренирате може да бъде трудна задача. Един начин за тяхното по-лесно откриване е да поставите един пръст във вагината си и да стиснете мускулите на вагината си колкото силно можете.

Друг начин е ако се опитате волево да спрете уринирането си по средата. Мускулите, които използвате за това действие са тези, които трябва да тренирате. Този начин не трябва да бъде често практикуван, а само за откриване на правилните мускули. Упражненията трябва да се изпълняват при празен пикочен мехур, защото в противен случай се увеличава риска от инфекции на пикочния тракт.

Кегел упражнения за мъже

При мъжете начинът за откриване на правилните мускули, които трябва да се контрахират е поставянето на пръст в ректума и опит за стягане на мускулите в тази област около пръста, без да напрягате мускулите на корема или бедрата. Друг начин е да се опитате да стегнете тези мускули, които използвате за да предотвратите изпускането на газове.

Цели и полезни ефекти от упражненията на Кегел

Винаги изпразвайте пикочния си мехур при изпълняването на тези упражнения. Като начинаещи трябва да намерите спокойна стая, където да легнете и да практикувате упражненията.

Когато започнете в началото стягайте мускулите за три секунди, след което ги отпускайте за също толкова време. В началото се препоръчват по 10 повторения дневно. С напредване на времето е препоръчително да успявате да задържате мускулите си стегнати за 10 секунди и да правите по три серии от 10 всеки ден.