Начало / Актуални теми / Кокоши трън (брадавица по стъпалото)

Кокоши трън (брадавица по стъпалото)

сеп. 7, 2023

кокоши трън

Кокоши трън (плантарна брадавица) представлява доброкачествено образувание (папилом) по кожата на стъпалото на крака, което се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV). Среща се във всички възрасти, но по-често при деца и тийнейджъри.

Плантарните брадавици могат да изчезнат спонтанно, без лечение, но също така може да персистират месеци и години, и да се увеличат на брой.

Кой е причинителят на кокоши трън и как става заразяването?

Има над 100 различни щама човешки папиломен вирус (HPV), но само няколко причиняват брадавици по краката. Това са типове 1, 2, 4, 27, 56, 60, 63. Другите са по-склонни да причинят брадавици в други области на тялото, например ръце, лице или гениталии.

Заразяването става чрез директен или индиректен контакт. Това означава, че може да се заразите от някой, който има кокоши трън чрез директен контакт кожа до кожа. Индиректно чрез контаминирана повърхност или предмет, може да се заразите, например при споделяне на обувки, чорапи, кърпи или при ходене по подови повърхности.  

Човешкият папиломен вирус обича топла, влажна среда, така че обикновено се прихваща от обществени места като пода на съблекални, душове и басейни. Навлиза в кожата през малки наранявания. HPV заразява клетките в повърхностния слой на кожата и предизвиква хиперкератоза. Формира се брадавица – плътно, кръгло образувание с неравна повърхност и жълтеникав цвят. 

Не всеки, който влезе в контакт с вируса, обаче ще развие брадавици, тъй като имунната система на всеки човек реагира различно.

Рискови фактори за поява на кокоши трън

Има редица фактори, които могат да повишат риска от поява на брадавици по краката, например:

  • деца и тийнейджъри – те по-често посещават обществени басейни, а също имат все още несъвършенна имунна система
  • отслабена имунна система, което затруднява организма да се бори с HPV вируса
  • ходене бос в плувни басейни, съблекални, общи душове
  • порязване, нараняване или кожна инфекция на краката може да бъде входна врата за вируса
  • пряк контакт (кожа до кожа) с лице, което има кокоши трън
  • споделяне на обувки, чорапи, кърпи с лице с плантарна брадавица.

Какви са симптомите на плантарна брадавица?

Инкубационният период (периодът от заразяването с вируса до появата на видима кожна лезия) може да варира от 4 седмици до няколко месеца.

Кокоши трън може да се появи по цялото стъпало, но най-често се локализира в местата, носещи тежестта на тялото, като възглавничките на пръстите и петата.

Плантарните брадавици обикновено растат навътре, под повърхността на кожата и могат да изглеждат като мазол.

Основните характеристики на плантарната брадавица са:

  • кръгла, плоска, удебелена кожна лезия с грапава повърхност
  • има сиво-жълт или кафяв цвят
  • има малки черни точки в центъра на брадавицата – представляват малки кръвоносни съдове, в които има кръвни съсиреци.

Брадавиците по стъпалото могат да бъдат единични, но вирусът може да се разпространи в съседни наранявания по кожата и да се появят още брадавици. Наличието на струпване от няколко брадавици в една и съща област, се нарича мозаечни брадавици.

Плантарните брадавици могат да причинят дискомфорт или болка при натиск върху крака при ходене. Те могат да ви накарат да промените начина, по който стоите, ходите или бягате, за да избегнете болката. С течение на времето тези промени в позата или движението ви могат да причинят напрежение в мускулите или ставите на краката.

Как се диагностицира кокоши трън?

Обикновено диагнозата се поставя лесно при огледа на стъпалото и рядко са необходими допълнителни диагностични тестове. Въпреки това, ако диагнозата е неясна, може да се назначи кожна биопсия. При тази минимално инвазивна процедура горният слой на брадавицата се изстъргва и се изпраща в лаборатория за изследване.

Кокошият трън трябва да се отдиференцира от други образувания по краката, например: молускум контагиозум, плоскоклетъчен карцином, верукозна туберкулоза на кожата, мазол и др.

Какво е лечението на кокоши трън?

Плантарните брадавици в повечето случаи изчезват без никакво лечение, но това може да стане след 1 – 2 години, след като имунната система се пребори с вируса. Ако брадавиците са упорити, болезнени или ако се разпространяват, се препоръчва провеждане на лечение.

Има различни техники за отстраняване на брадавиците. Например:

Химическа деструкция

Извършва се изгаряне на брадавицата с киселина, нанесена върху нея. Може да са необходими няколко приложения в продължение на 2-3 седмици. Използват се концентрирана трихлороцетна и дихлороцетна киселина.

Криотерапия

Криотерапията се състои в замразяване на брадавицата с течен азот. Процедурата се извършва от дерматолог, който обработва брадавицата с памук, напоен в течен азот за около 30 секунди. Необходимо е извършването на няколко процедури през 2-3 седмици. Криотерапията е болезнена и може да не е подходяща за малки деца.

Лазертерапия

При този метод се използва високоинтензивен лъч, който се насочва към зоната на брадавицата. Той унищожава малките кръвоносни съдови, които я кръвоснабдяват и по този начин унищожава и самата брадавица.

Електрокоагулация

При електрокоагулацията върху брадавицата се въздейства със специален ток, чрез който брадавицата се изгаря, а кръвоносните съдове се коагулират.

Хирургично отстраняване   

Извършва се отстраняване на заразената с вируса тъкан.

Имунотерапия

Прилагат се имуностимулиращи средства с цел да се повиши имунната защита на организма и той сам да се пребори с вируса.

В аптечната мрежа се продават много средства за премахване на кокоши трън, например пластири и лепенки, кремове, гелове, чиято основната съставка е салицилова киселина. Предлагат се и спрейове, съдържащи течен азот. Има много домашни рецепти (напр. с чесън, смокиня, аспирин, прополис) и билки (глухарче, змийско мляко, босилек, брезова кора) за премахване на кокоши трън.

Ефективността на всички тези средства не е доказана, а има риск от разпространение на вируса и от влошаване на състоянието. Ето защо ако имате кокоши трън първо трябва да се консултирате с дерматолог.

Прочетете за:
Видове брадавици