Меню

Хора, които не пушат, но живеят с пушачи са изложени на три пъти над допустимите норми за прахови частици във въздуха.

Според проучване, публикувано в сп. Tobacco Control да живееш с хора, които пушат в дома си е равностойно на това да живееш в гръд със силно замърсен въздух, като например Лондон или Пекин.

Вредите за пасивните пушачи са добре известни. Тютюневият дим, който вдишват пасивните пушачи съдържа над 7000 различни химични вещества, като много от тях са токсични, а за около 70 се знае, че причиняват рак.

Сърдечно-съдови заболявания и рак на белия дроб се откиват при хора, които никога през живота си не са пушили, но са били изложени на вредното въздействие на тютюневия дим.

Учени от университетите на Единбург и Абърдийн са направили оценка на количеството прахови частици, които вдишват хора, които живеят с пушачи и с непушачи.

Те са използвали данните от 4 отделни проучвания, проведени през периода 2009 – 2013 г., при които е било измервано нивото на фините прахови частици в домовете на пушачи и на непушачи.

Резултатите са показали, че хората, които не пушат, но живеят заедно с пушачи са изложени на три пъти по-високи нива на прахови частици от препоръчваните от Световната здравна организация (СЗО).

В домовете на интензивни пушачи средната концентрация на фините праховите частици е била около 10 пъти над препоръчваната от СЗО норма.

Учените са изчислили, че пасивните пушачи ще намалят с повече от 70 % вдишваните вредни частици ако живеят в дом, в който не се пуши.

Това проучване е в подкрепа на усилията за намаляване на пасивното тютюнопушене.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!