Начало / Актуални теми / Лечението с тестостерон може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и внезапна смърт

Лечението с тестостерон може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и внезапна смърт

ное. 6, 2013

Ново проучване разкрива, че при мъжете, които приемат медикаменти, съдържащи тестостерон има 30% по-висок риск от развитие на инфаркт или инсулт. Били са изследвани 8709 мъже на възраст над 60 години.

Това не означава, че мъжете, които страдат от ниски нива на тестостерон не трябва да се лекуват с нужните тестостеронови продукти, но те трябва да бъдат предупредени за възможните нежелани последствия от приложената терапия.

Това е второто проучване, което изследва възможните нежелани действия на тестостероновите медикаменти. През 2010 година едно клинично проучване на тестостеронови заместителни продукти е прекратено предварително след като учените са забелязали значително по-висок риск за инфаркт и инсулт при мъжете в групата, приемаща тестостеронови продукти.

Около 2,9% от мъжете в Съединените Американски щати приемат тестостеронови продукти за лечението на често срещани симптоми като липса на енергия, намалено либидо или нежелано покачване на теглото. В днешно време предписването на тестостеронови продукти се е увеличило неимоверно и тази тенденция продължава да нараства.

В проведеното проучване 14% от мъжете, които са приемали тестостеронови медикаменти са били значително по-здрави от останалите 86%,които не са приемали тестостерон. Цялата група участници е била проследена за период от три години  и се е установило, че в групата на мъжете, приемащи тестостерон рискът за развитие на инфаркт и инсулт или внезапна смърт е 30% по-висок сравнен с другата група, неприемаща тестостерон.

През тригодишния период на наблюдение на проучваната група мъже 25,7% от  мъжете, които са приемали тестостерон са получили инсулт, инфаркт или са починали. От  групата на мъжете, които не са приемали тестостерон 19,9% са имали същите усложнения.

Проучването е публикувано в Journal of the American Medical Association.