Меню

Ново проучване показва, че жените, които страдат от мигрена имат по-голяма вероятност да развият депресия.

Американски учени са разгледали медицинските досиета на над 36000 жени на възраст над 45 г., които при стартирането на проучването не са страдали от депресия. Около 18 % от жените са имали мигрена или главоболие в миналото.

През следващите 14 г. 11 % от жените са били диагностицирани с депресия, като тези, страдащи от мигрена са имали 36 % по-голям риск да развият заболяването.

Резултатите от проучването показват, че типа мигрена не оказва влияние върху риска от депресия.

При жените с т.нар. мигрена с аура риска от депресия е същия както при жените с мигрена без аура, която е по-честата форма.

Аурата предхожда главоболието. Обикновено продължава от 5 до 60 минути. Включва зрителни и слухови нарушения, проблеми с говора и др.

Учените нямат ясно обяснение на връзката между мигрена и депресия.

В бъдеще те ще трябва да разберат механизмите, по които се появяват двете заболявания.

Ще трябва да установят и дали честотата и тежестта на мигренозните пристъпи оказват влияние върху риска от депресия.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!