Начало / Актуални теми / Могат ли упражненията да ускорят възстановяването при рак

Могат ли упражненията да ускорят възстановяването при рак

мар. 25, 2013

След чуването на диагнозата рак упражненията и фитнесът обикновено остават на по-заден план за пациентите и те спират да спортуват активно. Но според повечето онколози упражненията трябва да са неразривна част от възстановителния процес при хората, страдащи от рак, ако разбирасе тяхното състояние позволява спорт. Много проучвания в тази насока са доказали, че упражненията ускоряват възстановяването на пациенти след рак.

По време на лечението на раковото заболяване пациентите няма да могат да спортуват така активно, както са го правили преди, поради умората в резултата на курсовете химиотерапия и лъчелечение. Най-добре е въпросите относно спорта да бъдат отправяни към лекуващия онколог, който да даде компетентен съвет какъв вид активност е препоръчителна и каква не.

Ползи от упражненията по време на лечение на раково заболяване

Леките упражнения по време на курса на лечение могат да поддържат пациентите в кондиция и да ги карат да се чувстват по-енергични.

При някои заболявания упражненията са подходящи. Така например при лимфедема има натрупване на лимфна течност в мастната тъкан подкожно. Това може да стане причина за подуване и ограничаване на подвижността в някои части на тялото. Вашият лекуващ лекар може да ви препоръча някои видове упражнения, с които да ускорите оттичането на лимфната течност.

Умерената физическа активност по време на химиотерапия или лъчелечение спомагат в борбата с умората в резултат на лечението.

Лечението на рака на гърдата често води до нежелано покачване на теглото, което може да забави възстановяването на пациентките. Затова леките упражнения могат да спомогнат за намаляване на нежеланите килограми и да подпомогнат по-бързото възстановяване.

По време на тренировка се отделят ендорфини, които са естествени болкоуспокояващи и пречат на появата на депресивни състояния.

При химиотерапията като нежелана реакция могат да се наблюдава увреждане на периферните нерви и намаляване на сетивността. За намаляване на тези нежелани ефекти от лечението пациентите могат да правят редовни умерени упражнения.

Ползи от упражненията във възстановителния етап след проведено лечение

След проведен курс за лечение на раково заболяване пациентите са под по-голям риск от сърдечно-съдови инциденти и спонтанни фрактури. Продължителните периоди на залежаване и почивка, заедно със съпътстващата раковата терапия умора правят пациентите много податливи на сърдечни заболявания. Упражненията, приложени дори и след проведенето лечение сериозно намаляват риска от такива нежелани усложнения.

Учените са установили, че редовната физическа активност намалява риска и от рецидив на заболяването. За тази цел е много важно пациентите да променят и начина си на хранене. Правилният хранителен режим заедно с редовните упражнения могат да повлияят много положително на здравето на пациентите.