Меню

Градинарството може да предизвика физиологични промени в организма, които да стимулират физическото и психическото здраве, показват редица проучвания.

Учени от Университета в Бристол са провели проучване, което показва, че контакта с намиращи се в почвата бактерии, като Mycobacterium vaccae води до освобождаване в тялото на модулиращи имунния отговор субстанции, наречени цитокини. Те стимулират мозъка да продуцира невротрансмитера серотонин, кайто повишава настроението.

Друго проучване показва, че брането на плодове и зеленчуци от градината, кара мозъка да освобождава допамин, наричан хормон на удоволствието. Той играе роля във всички дейности, носещи удоволствие. Счита се, че е отговорен за пристрастяването и зависимостите.

Използването на хербициди в градинарството обаче може да намали ползите за здравето.

Установено е, че някои съставки в хербицидите понижават нивата на серотонина и допамина.

Тези проучвания показват, че градинарството може да бъде приятен начин за повишаване на настроението.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!