Начало / Актуални теми / Ниска телесна температура – причини

Ниска телесна температура – причини

мар. 20, 2023

ниска телесна температура

Ниска телесна температура е налице, когато стойността спадне под 35 ºС. Това състояние се нарича хипотермия. Обикновено се причинява от продължително излагане на ниски температури. Хипотермията е спешно състояние което, ако не се лекува, може да доведе до увреждане на мозъка и сърцето и до смърт.    

Нормалната телесна температура варира между 36,5 °C и 37,2 °C при различните индивиди. Малко по-ниската телесна температура не винаги е повод за притеснение. Например възрастните хора имат по-ниска от нормалната телесна температура. Главните причини за това са намаляването на подкожната мастна тъкан и забавянето на метаболизма с напредване на възрастта.

Кои са най-честите причини за ниска телесна температура?

Ниска телесна температура възниква, когато тялото губи топлина по-бързо, отколкото е в състояние да я произведе. Хипотермия може да се появи в резултат както на външни причини (студено време, странични ефекти от лекарства), така и на вътрешни причини в тялото, като хормонални нарушения и увреждане на нервната система.

Най-честата причина за хипотермия е излагането на студени, влажни или ветровити условия. При продължително излагане на ниска температура, тялото изразходва натрупаната енергия и телесната температура започва да пада.

До хипотермия може да доведе:

 • носенето на дрехи, които не са достатъчно топли за студените условия
 • прекалено дълго излагане на студ
 • падане в студена вода
 • невъзможност за сваляне на мокрите дрехи или невъзможност за преместване на топло и сухо място.

Други причини за ниска телесна температура са:

 • намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)

Тиреоидните хормони влияят върху метаболизма и телесната температура. Намалената продукция на щитовидни хормони може да доведе до по-ниска от нормалната телесна температура.

 • неврологични заболявания

Хипоталамусът е струкура в мозъка, която е основен регулатор на телесната температура. При промени в телесната температура, той предизвиква реакции, целящи запазване на нормалната телесна температура. Например при ниска температура на тялото предизвиква треперене, което води до повишаване на температурата.

Терморегулацията може да се наруши при увреждане на нервната система, например при инсулт, травма на гръбначния мозък, мозъчен тумор, болестта на Паркинсон, множествена склероза, метаболитни нарушения, отравяне с въглероден оксид.

 • лекарства

Приемът на някои медикаменти също може да понижи телесната температура. Пример за такива лекарства са: бета-блокери, антидепресанти, седативни средства, невролептици, анестетици.

 • недоимъчно хранене – при дефицит на витамин В1 възниква енцефалопатия на Вернике, при която може да се наблюдава хипотермия
 • ендокринни заболявания – хипопитуитаризъм, хипоадренализъм
 • анорексия невроза
 • ниска кръвна захар (хипогликемия)
 • неправилна периферна вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), например при периферни невропатии и увреждания на гръбначния мозък
 • сепсис
 • еритродермичен псориазис
 • изгаряне.

Хипотермията може да бъде предизвикана с лечебна цел – терапевтична хипотермия. Понякога лекарите понижават телесната температура на човек с цел да го спасят след тежка травма.

Видове хипотермия

В зависимост от причината за възникване, хипотермията се класифицира като случайна или умишлена, първична или вторична.

Случайната хипотермия обикновено е резултат от неочаквано излагане на студ на неподготвен човек. Например при попадане в зимна буря, падане от лодка в ледени води и др.

Умишлената хипотермия е предизвикано състояние, обикновено с терапевтична цел.

Първичната хипотермия се дължи на излагане на студ на здрав човек, който няма здравословни проблеми, нарушаващи регулацията на температурата.

Вторичната хипотермия е ниска телесна температура в резултат на заболяване, което понижава телесната температура.

Прочетете за:
Симптоми на хипотермия
Рискови фактори за хипотермия