Начало / Актуални теми / Парализа на Бел (неврит на лицевия нерв)

Парализа на Бел (неврит на лицевия нерв)

мар. 3, 2014

Парализата на Бел се характеризира с парализа или слабост на мускулите на едната половина на лицето. Тя се дължи на увреждане на лицевия нерв, който контролира лицевите мускули. Увредата на нерва може да причини и загуба на сетивност, вкус и да се наруши производството на слюнка. Парализата на Бел обикновено настъпва внезапно, най-често през нощта и състоянието на пациентите се подобрява след няколко седмици.

Каква е причината за парализата на Бел?

Точната причина в 75 % от случаите остава неясна. Възможно е в някои случаи увреждането на лицевия нерв да се дължи на инфекция с херпес зостер вируса. В други случаи нервът може да бъде притиснат от някаква формация в близост или да се обхване от възпалителен процес и това да доведе до мускулна слабост.

Какви са симптомите?

По-честите оплаквания на пациентите с парализа на Бел са:

  • внезапна слабост или парализа на лицевите мускули от едната половина на лицето
  • пациентите трудно затварят окото си от увреданата страна на лицето, не могат да набръчкат челото си, да покажат зъбите си
  • устният ъгъл увисва, изглажда се назолабиалната гънка и бръчките на челото
  • бузата се отпуска, болният не може да свири с уста
  • повишена слъзна секреция или обратно сухота на окото
  • загуба на вкусови усещания
  • лицева асиметрия
  • болка в областта на ухото
  • загуба на сетивност от увредената страна на лицето
  • повишена чувствителност към шумове.

Как се поставя диагнозата парализа на Бел?

Първоначално вашият лекуващ лекар ще потърси доказателства дали парализата не се дължи на някои други заболявания като например тумор, Лаймска болест или инсулт. За тази цел той ще изследва ушите, главата и шията ви. Нужно е да бъдат изследвани лицевите мускули и да се прецени дали има увреждане и на други нерви в областта на лицето.

Ако другите причини за парализа на лицевите мускули бъдат изключени най-вероятно се касае за парализа на Бел. За потвърждаване на диагнозата може да бъдете насочени към специалист, който да назначи извършването на някои специализирани тестове:

Електромиография – тест, при който се поставят електроди на лицето на пациента, с които се изследва електрическата активност на нервите и мускулите от лицевата област. С този тест може да бъде уточнено със сигурност дали има увреждане на нерв и къде е неговата локализация.

Ядрено-магнитен резонанс и скенер – тези тестове могат да бъдат използвани за уточняване дали парализата не се дължи на някаква друга причина, като например бактериална инфекция, фрактура на черепа или тумор.

Какво е лечението?

Голяма част от пациентите се възстановяват без никакво лечение за около 1-2 месеца. При някои обаче се наблюдава постоянна мускулна слабост, която се нуждае от адекватно лечение.

За лечението на тази слабост най-често се използват кортикостероиди, като например преднизолон. Кортикостероидите намаляват възпалението и по този начин помагат на нервите да се възстановят по-бързо и да възвърнат своите функции.

Прилагат се още витамини от група В, физиотерапия, масажи.

Ако при пациента се наблюдава повишена очна сухота могат да му бъдат предписани капки за овлажняване на роговицата.

Прочетете за:
Неврит на лицевия нерв