Начало / Актуални теми / Причини за хроничен фарингит

Причини за хроничен фарингит

дек. 12, 2023

причини за хроничен фарингит

Хроничен фарингит е налице, когато възпалението на лигавицата на гълтача (фаринкса) продължава повече от 3 седмици. Състоянието обикновено причинява усещане за сухота и дразнене в гърлото, дискомфорт, особено при преглъщане, болки в гърлото.

Фактори, които повишават риска от развитие на хроничен фарингит са:

 • рецидивиращ остър фарингит
 • инфекция в носа или синусите
 • инфекция на венците или зъбите
 • прекомерно натоварване на говорния апарат и др.

Хроничният фарингит може да се появи самостоятелно или като симптом на друго заболяване. Често хронично възпаленото гърло е резултат от вирусна или бактериална инфекция. Редица други фактори на околната среда, алергии, тумори на фаринкса могат също да причинят хроничен фарингит.

Какви са най-честите причини за хроничен фарингит?

Причините за хронично възпаление на фаринкса може да се разделят на две основни групи: инфекциозни и неинфекциозни.

Инфекциозни причини

Вирусни инфекции

Вирусните инфекции са най-честата причина за възпалено гърло. Примери за вирусни инфекции, които могат да причинят възпаление на фаринкса са:

 • Грипни вируси
 • Парагрипни вируси
 • Риновируси
 • Аденовируси
 • Коксаки вируси
 • Коронавируси
 • Епщайн-Бар вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза.

Бактериални инфекции

Бактериалните инфекции на фаринкса най-често се причиняват от хемолитични стрептококи, по-рядко от нехемолитични стрептококи, пневмококи или хемофилус инфлуенце.

Гъбични инфекции

Инфекциите с някои видове гъбички (кандида, актиномикоза) също могат да причинят хронично възпаление на гърлото. При инфекция с кандида албиканс се появяват бели петна в устната кухина и надолу по гърлото, които могат да причинят болка при преглъщане. Гъбични инфекции на фаринкса се наблюдават при хора с отслабени защитни сили.

Полово предавани инфекции

При орален секс с партньор, имащ полово предавана инфекция, може да настъпи инфектиране на гърлото. Някои от тези полово предавани инфекции са:

 • хламидия – причинява се от бактерията Chlamydia trachomatis
 • сифилис – причинява се от бактерията Treponema pallidum
 • гонорея – причинява се от бактерията Neisseria gonorrhoeae
 • човешки папиломен вирус (HPV)
 • херпес симплекс вирус.

Неинфекциозни причини

Освен инфекциозните причинители, много фактори на околната среда, алергични реакции, както и други заболявания са сред възможните причини за хроничен фарингит.

Алергия

Някои алергени (напр. полени, химикали, домашен прах, храни и напитки) могат да причинят симптоми на хроничен фарингит.

Хората с поленови алергии или сенна хрема обикновено изпитват сърбеж в очите, хрема, постназално стичане и дразнене на гърлото. Постназалното стичане може да е причина за продължително възпалено гърло.

Замъряване на въздуха

Хората, живеещи или работещи в среда с лошо качество на въздуха (повишено съдържание на прахови частици или вредни химикали), могат да изпитат симптоми на продължително възпалено гърло.

Цигарен дим

Цигареният дим дразни чувствителните тъкани на гърлото, което потенциално води до възпалено гърло. Освен това тютюнопушенето отслабва имунната система на човек, повишавайки риска от настинки, грип и инфекции на дихателните пътища. Освен това пушенето увеличава риска от рак на гърлото, което може да причини хронично възпалено гърло.

Дишане през устата

Продължителното дишане през устата, особено по време на сън може да допринесе за постоянно възпалено гърло. Когато човек диша през устата вместо през носа може да настъпи изсушаване и раздразване на тъканите на гърлото. Появява се усещане за сухота в устата, дискомфорт, дразнене и болки в гърлото.

Ларингофарингеален рефлукс

Ларингофарингеалният рефлукс е състояние, което възниква поради връщане на киселото стомашно съдържимо обратно в хранопровода и навлизането му в гърлото и ларинкса (гръкляна). Продължителното излагане на чувствителните тъкани в гърлото на стомашна киселина може да доведе до дразнене, възпаление и да причини хроничен фарингит.

Тумори

Хроничният фарингит може да възникне като симптом на доброкачествени или злокачествени  тумори. Туморите, които могат да причинят възпалено гърло, обикновено включват тумори на гърлото, езика и ларинкса.

Установяването на причината за хроничния фарингит е от решаващо значение за определяне на правилния подход за лечение.

Прочетете за:
Остър фарингит
Видове фарингити