Начало / Актуални теми / Причини за високи нива на триглицеридите.

Причини за високи нива на триглицеридите.

авг. 9, 2013

Триглицеридите са вид мазнини, които се откриват в кръвобращението. Нашето тяло ги използва за енергия. Като цяло тялото ни се нуждае от триглицериди, но в определени граници. Високите нива на триглицериди могат да ви поставят под риск от голям брой сърдечно-съдови заболявания.

Най-честите причини за високи нива на триглицеридите са затлъстяването и лошо контролирания диабет. Ако приемате големи количества въглехидрати и сладки храни рискът да покачите вашите триглицериди е значителен. Други причини за високи триглицериди са някои бъбречни заболявания, хипотиреоидизъм и някои заболявания, свързани с нарушения в липидния метаболизъм.

Наднорменото тегло е една от основните причини за покачване на нивата на триглицеридите. Трябва да се знае обаче, че не всички хора с наднормено тегло страдат от високи нива на триглицеридите. В случая рискът е покачен, но като цяло процесът е строго индивидуален. Триглицеридите имат по-силна корелация с обиколката на талията, отколкото с теглото като цяло. Това значи, че хората с по- широка талия са по-застрашени от покачване на нивата на триглицеридите.

Алкохолът е една от другите по-чести причини за повишаване на триглицеридите.  При по-чувствителните хора, дори само една чашка алкохол може да повлияе нивата на триглицеридите. Затова е добре алкохолът да бъде консумиран в умерени граници.

Причините за влиянието на алкохола върху нивата на триглициредите са няколко. Алкохолът е силно калорична напитка и с него ние внасяме допълнително количество калории, които се преобразуват в мазнини. Освен това алкохолът забавя метаболизма и по такъв начин забавя разграждането и на мазнините в нашия организъм. Тъй като увеличената консумация на алкохол уврежда чернодробните клетки това води и до засягане на синтеза на ензимите, отговорни за разграждането на триглицеридите в нашия организъм. Ако алкохолната напитка съдържа плодов сироп или други такива добавки, това увеличава количеството на приетите въглехидрати и покачва допълнително триглицеридите.

Някои проучвания сочат, че една чаша вино приета заедно с вечерята ви може да се отрази добре на нивото на триглицеридите в кръвта. Но, колкото и да е полезен този навик, той има и неблагоприятни последици върху вашето здраве, затова консумирайте много внимателно алкохолните напитки и в никакъв случай не прекалявайте с тях.

Как може да намалим нивата на триглицеридите в нашия организъм?

Промените в начина на живот могат да бъдат много ефективни в тази насока и са една от първите стъпки, които трябва да направите. Опитайте се да промените хранителните си навици, като избягвате вредните и мазни храни. Увеличете приема на плодове и зеленчуци. Друга важна стъпка е да намалите приема на алкохолни напитки до минимум.

Редовните упражнения могат да бъдат много полезни не само за намаляване нивата на триглицеридите и тяхното правилно усвояване, но и за поддържане на теглото в едни здравословни граници.

Ако страдате от диабет е особено важно да поддържате нивата на кръвната си захар в норма и да следвате съветите на лекуващия си лекар за справяне със заболяването.

Прочетете за:
Триглицериди

Последни публикации