Меню

Учени установиха, че при пасивните пушачи е повишен риска от развитие на остеопороза.

Проучване, проведено в САЩ и Китай показва, че пасивното пушене води до трикратно по-висок риск от остеопороза при жени в пред-менопауза.

Пасивни пушачи са тези, които живеят с един или повече хора, които пушат всеки ден.

На среща на Международната фондация по остеопороза в Торонто бе съобщено, че пушенето повишава риска от остеопороза и при мъжете.

Във Великобритания остеопорозата засяга една на всеки 3 жени и един на всеки 12 мъже. Причина е за 200 000 костни фрактури годишно.

Често остеопорозата се определя като “тиха болест”, защото много хора узнават, че са болни едва в напреднал стадий на заболяването.

Остеопорозата се наблюдава при възрастни хора, но започва още в млада възраст.

Учени от Гьотенбургския университет провели проучване сред 1000 мъже на възраст между 18 и 20 години. Те установили, че при пушачите костната плътност на гръбначния стълб, бедрената кост и на цялото тяло е по-ниска от тази при непушачите.

Пушенето уврежда главно компактното костно вещество, като намалява плътността му.

Фактът, чу пушенето вреди на костите е още една причина да спрете тютюнопушенето или да окуражите и подкрепите вашите близки да се откажат.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!