Начало / Актуални теми / Сънна апнея

Сънна апнея

фев. 18, 2014

Сънната апнея представлява хронично нарушение на съня, което се характеризира с дихателни паузи по време на сън. Това състояние е по-характерно за възрастните и много рядко може да се срещне в детска възраст. При сънната апнея по време на сън има епизоди, при които пациентът спира да диша за кратко време, най-често около 10 секунди. Епизодите със спиране на дишането могат да бъдат до 20-30 за час. Възстановяването на дишането става обикновено с шумно вдишване.

Честите паузи на дишане нарушават качеството на съня на пациентите и те много често сутрин не се чувстват отпочинали  и се оплакват от хронична умора. Лошото качество на съня при болните със сънна апнея е причина за силната сънливост през деня.

Има три познати вида на сънна апнея:

Централна сънна апнея – при този вид мозъкът не изпраща правилни сигнали към мускулите, които са отговорни за контролирането на дишането.

Обструктивна сънна апнея – дължи се на отпускане на мускулите на гърлото.

Смесен вид сънна апнея – комбинация от горните два вида.

Какви са симптомите при сънна апнея?

Симптомите при трите форми на заболяването, обикновено са много близки, което прави отдиференцирането и изборът на правилно лечение още по-труден. По-често срещаните оплаквания на пациентите са:

 • повишена сънливост през деня (хиперсомния);
 • шумно хъркане, което е по-характерно за пациентите с обструктивна сънна апнея;
 • епизоди на спиране на дишане, които обикновено се забелязват от партньора;
 • събуждане сутрин със суха уста;
 • сутрешно главоболие;
 • нарушена концентрация.

Какви са рисковите фактори за развитие на сънна апнея?

Рисковите фактори за развитие на обструктивна сънна апнея са:

 • повишено телесно тегло;
 • напреднала възраст и мъжки пол;
 • налично стеснение по хода на дихателните пътища;
 • употреба на алкохол и седативи.

Рисковите фактори за развитие на централнна сънна апнея са:

 • напреднала възраст и мъжки пол;
 • сърдечни проблеми;
 • прекаран инсулт или наличие на мозъчен тумор.

Как се диагностицира сънната апнея?

Пациентите, които имат съмнения, че страдат от това заболяване вече могат да се консултират със специалисти по съня, които могат да извършат специализирани тестове, за установяване дали наистина се касае за сънна апнея. Някои от по-често използваните изследвания са:

Нощна полисомнография. При този тест пациентите са свързани с монитор, който следи активността на сърцето, белия дроб, мозъка и дихателните модели. При спиране на дишането апаратът отчита снижаването на постъпването на кислород в белите дробове.

Домашни тестове за изследване на съня. В някои случаи вашият лекуващ лекар може да ви препоръча да изследвате съня си у дома със специални и лесни за изпълнение тестове, които както при полисомнографията следят активността на сърцето, белия дроб и мозъка и отчитат спадането на нивата на кислород в кръвта при спиране на дишането.

Какво е лечението на сънната апнея?

При по-леките форми на заболяването обикновено някои промени в начина на живот са достатъчни за подобряване на състоянието на пациентите. Към промените спадат намаляването на телесното тегло, спирането на цигарите и алкохола. При по-тежките случаи на сънна апнея се налага специално лечение. Най-често използвани за лечение са:

CPAP маска – специално изработеният за лечение на сънна апнея апарат вкарва въздух под налягане с помощта на маска и по този начин държи дихателните пътища отворени и не позволява да настъпи спиране на дишането. Много пациенти в началото трудно понасят ежедневната употреба на апарата, но с времето настъпва привикване и лесно може да бъде забелязано подобрение в състоянието.

EPAP маскатова е най-новата одобрена форма на лечение на сънна апнея. При него се поставят две приспособления на всяка ноздра. Апаратът представлява всъщност клапан, който позволява на въздуха да се движи свободно през дихателните пътища, а при издишването въздухът трябва да премине през малки дупки на клапана, което позволява в дихателните пътища да се поддържа положително налягане и по такъв начин те да са отворени.

В някои случаи, при които конвенциалното лечение не е имало резултат при пациентите със сънна апнея или има установена анатомична причина за заболяването може да бъде извършена хирургична интервенция.

Прочетете за:
Може ли отслабването да излекува сънната апнея?