Американската кардиологична асоциация (AHA) дава следните седем препоръки, които могат значително да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания:

 – спиране на тютюнопушенето

 – физическа активност

 – нормално артериално кръвно налягане (под 120/80 mm Hg)

 – нормални стойности на кръвната захар на гладно (под 5.5 mmol/l)

 – нормални стойности на общия холестерол (под 5.2 mmol/l)

 – нормално телесно тегло

 – здравословна диета.

Проучване, публикувано в Journal of American Medical Association показва, че хората, които спазват шест от седемте препоръки имат 76 % по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдово заболяване и 51 % по-нисък риск от смърт от друга причина, в сравнение с хората, които спазват по-малко препоръки.

Учените са установили, че по-младите хора, жените и хората с по-високо образование спазват повече от препоръките.

Въпреки нарастващата информация за рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, се наблюдават някои неблагоприятни тенденции.

Например, нараства честотата на затлъстяването, на хората с абнормни стойности на кръвната захар на гладно, на обездвижените хора.

Положителна промяна е намаляване на броя на пушачите.

Необходимо е повече хора и от по-ранна възраст да бъдат запознати и стимулирани да спазват тези препоръки.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!