Начало / Актуални теми / Шип в петата – причини, видове

Шип в петата – причини, видове

сеп. 18, 2023

шип в петата

Шип в петата (остеофит на петната кост) се появява, когато се образува костен израстък върху костта на петата (os calcaneus). Състои се от от калциеви отлагания, които се натрупват постепенно в продължение на много месеци или години. Хората не осъзнават, че имат шип в петата, докато не се появи болка в петата.

Как се формират шипове в петата?

Костните шипове обикновено се появяват в местата на залавяне на сухожилията, връзките или фасциите за костите. Развиват се в отговор на продължително дразнене или оказване на стрес върху костта. Клетките, отговорни за растежа на костите, започват да произвеждат калциеви отлагания, за да защитят костта от нараняване. С течение на времето обаче калциевите отлагания се натрупват и се образува шиповидна деформация.

Шиповете може да достигнат до 1 см на дължина, а по форма могат да бъдат заострени или с форма на кука.

Какви са причините за поява на шип в петата?

Най-честите причини за формиране на шипове в петата са:

 • напрежение на меките тъкани

Напрежението в меките тъкани като мускули, сухожилия, фасции и лигаменти е честа причина за образуване на шипове в петата. По време на движение стегнатото ахилесово сухожилие или плантарна фасция дърпа и дразни петната кост в мястото на прикрепване. Тялото се опитва да възстанови засегнатата зона, като създава повече кост, но това може да доведе до поява на шипове на петата.

 • травма

Всяко нараняване, от леко натъртване до фрактура на кост може да доведе до натрупване на излишни калциеви отлагания.

 • артрит (възпаление на става)

Когато ставата е възпалена поради хронично заболяване като ревматоиден артрит, постоянното дразнене може да доведе до костни шипове.

 • физическо натоварване

Повтарящите се дейности като бягане и скачане, особено върху твърди повърхности, могат да причинят образуване на остеофити върху костта на петата.

 • абнормна биомеханика на стъпалото

При някои деформации на ходилото, като плоско стъпало може да се окаже прекомерен натиск върху определени области на костта, което да доведе до образуване на остеофити на петата.

 • стареене

С напредване на възрастта мекият хрущял, който покрива ставните повърхности започва да  дегенерира. Това създава повече натиск и триене в костите, което може да причини образуването на шипове.

С течение на времето намалява гъвкавостта на плантарната фасция, изтънява и защитната мастна  подложка на петата. Тези фактори също могат да станат причина за поява на шипове.

Рискови фактори за шип в петата:

Фактори, които повишават риска от формиране на шипове на петата са:

 • носене на неподходящи обувки – с висок ток или твърде тесни обувки
 • прекарване на по-голямата част от деня на крака
 • неправилна походка, при която се оказва прекомерен стрес върху петната кост и връзките около петата
 • затлъстяване.

Наличието на плантарен фасциит или ахилесов тендинит повишава риска от развитие на шипове на петата, тъй като има напрежение и издърпване на тъканите.

Видове шипове на петата

В зависимост от това в коя част на петната кост се намират, се различават следните видове калканеални шипове:

 • задни (дорзални) шипове

Дорзалните шипове се разполагат в задната част на петата, където ахилесовото сухожилие се прикрепва към костта на петата. Обикновено възникват поради ахилесов тендинит, стягане на мускула на прасеца или неподходящи обувки.

Дорзалните шипове на петата често могат да се видят или опипат като бучка в задната част на петата, дори когато са все още малки.

 • плантарни шипове

Плантарните шипове се разполагат по долната повърхност на петата, където плантарната фасция се залавя за петната кост. Те обикновено се свързват със стегната плантарна фасция и плантарен фасциит, но могат да се дължат и на променена биомеханика на стъпалото.

Плантарните шипове, когато са малки не могат да се видят или опипат, тъй като те са заобиколени от меки тъкани.

Прочетете за:
Лечение на шип в петата
Шипове в петата – симптоми
Плантарен фасциит