Начало / Актуални теми / Симптоми на бронхиална астма

Симптоми на бронхиална астма

апр. 10, 2013

Бронхиалната астма представлява хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, което се характеризира с периодично обратимо нарушаване на дишането, съпроводено със задух при вдишване, недостиг на въздух и свиркане на гърдите.

Причините за астма могат да бъдат най-различни, в зависимост от състоянието на имунната система на пациента и нейната способност да се справя с алергените от външната среда. Установено е, че хората, които страдат от алергии и астма по-често се оплакват от нощни пристъпи на задух и се нуждаят от по-силни лекарства за контролиране на тяхното състояние.

Кои са най-честите фактори, които предизвикват астма?
– тютюнопушене, включително пасивно;
– инфекции на дихателните пътища;
– влияние на алергени-храна, полени, мухъл, прах;
– замърсяване на въздуха и наличие на токсини;
– емоционален стрес и напрежение.

Кои са най-честите симптоми на бронхиалната астма?
При пристъп от астма в дихателните пътища се натрупва секрет, който блокира придвижването на въздуха към белите дробове и това води до появата на симптомите на астмата. Симптомите при различните пациенти могат да се различават по своята проява и сила. При някои пристъпите са всекидневни, докато при други те са през по-голям интервал от време.

– недостиг на въздух
– задух при вдишване
– чувство на стягане в гръдната област
– свиркане при дишане
– кашлица
– чувство на силна умора

Какво е лечението на бронхиалната астма?
След като бъдете диагностицирани с бронхиална астма вашият лекуващ лекар ще ви предпише съответните медикаменти за контролиране на заболяването, тъй като няма дефинитивно лечение на астмата. Често се налага употребата на дългодействащи противовъзпалителни инхалационни средства за справяне с възпалението. Освен това ще бъде нужно да направите и някои промени в начина си на живот – основно да спрете тютюнопушенето ако сте пушач.

Ако страдате от астма вашият лекуващ лекар трябва да ви обучи как да използвате предписаните инхалационни средства правилно. Винаги носете в себе си инхалатор, с който да копирате пристъп в случай на нужда. При правилната употреба на предписаните лекарствени средства хората успяват да контролират своето състояние и да намалят броя на пристъпите.

Прочетете за:
Астматичен пристъп – екзацербация на астмата