Начало / Актуални теми / Симптоми на дефицит на витамин Д

Симптоми на дефицит на витамин Д

фев. 18, 2015

Днес все по-често се среща хиповитаминоза Д – понижено ниво на витамин Д в организма. Специфичното за този витамин е, че за синтезирането му винаги е необходимо присъствието на ултравиолетова светлина. Той се образува в повърхностните слоеве на кожата в резултат на фотохимична реакция. Следва хидроксилиране в черния дроб и в бъбреците, при което се получава биологично активната форма.

Витамин Д е нужен за нормалното функциониране на много органи. Той участва в регулацията на калциево-фосфорната обмяна. Дефицитът му може да се отрази негативно върху костите, зъбите, хормоналната регулация, нервната система, имунната система.

Хиповитаминоза Д може да възникне при намалено излагане на слънце, при намален внос на витамин Д с храната или при намалена способност на организма да абсорбира и използва витамина.

При дълготраен дефицит на витамин Д могат да се наблюдават следните симптоми:

  • Болка в костите, мускулите и мускулна слабост

При деца дефицитът на витамин Д води до развитието на рахит. При възрастните се развива остеомалация (размекване на костите) и остеопороза (намалена костна плътност и повишена чупливост). Появяват се болки в костите, мускулна слабост и болка в мускулите. Може да се стигне до деформация и фрактури на костите.

  • Депресия

Витамин Д е нужен за синтеза на хормона на щастието – серотонин. Ето защо чувството на отчаяние и безнадежност може да бъде свързано с хиповитаминоза Д.
Някои хора страдат от депресия само през зимата (сезонно афективно разстройство), когато излагането на слънчева светлина е ограничено.

  • Чести респираторни инфекции

Витамин Д играе важна роля в стимулирането на имунната защита на организма срещу инфекциозни агенти. Известно е, че витамин Д активира Т-лимфоцитите, които са важна част от имунната система. Освен това спомага за продукцията на антибактериални пептиди, които са много по-ефективни от всеки антибиотик.

Ето защо през зимата, когато слънчевата светлина е по-малко хората развиват дефицит на витамин Д и по-често се заразяват с грипни вируси.

  • Постоянна умора

Дефицитът на витамин Д може да доведе до обща слабост и хронична умора. Понижаването на витамин Д води до повишаване на мелатонина – хормон, който с настъпването на нощта понижава енергията и подпомага съня.

  • Високо кръвно налягане

Проучвания са установили връзка между ниските нива на витамин Д и високото кръвно налягане. Избягването на хиповитаминоза Д може да нормализира кръвното налягане и така да намали риска от сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт и инсулт.

Други симптоми, които възникват при дефицит на витамин Д са: повишено изпотяване, затруднена концентрация, запек, главоболие.

Прочетете за:
Недостиг на витамин Д