Начало / Актуални теми / Симптоми на рак на костите

Симптоми на рак на костите

авг. 26, 2013

симптоми на рак на костите

Ракът на костите е рядко срещано заболяване. Той може да започне своето развитие от всяка една кост в човешкото тяло. Най-често засегнати са дългите кости на ръцете и краката. Има няколко вида рак на костите. Някои видове са типични само за децата, докато други се срещат само при възрастни.

Терминът рак на костите се отнася и за раков процес, който е започнал развитието си в друга част на тялото и се е разпространил към костите. Тогава се говори за метастатичен процес.

Все още не е изяснена точната причина за възникването на рака на костите. Учените смятат, че този вид рак възниква в резултат на грешка в ДНК на клетките. Тази грешка води до неконтролиран и абнормен растеж на клетките. Тези клетки живеят за по-дълъг период от време от нормалните клетки и образуват туморната маса.

Какви са характерните симптоми на рака на костите?

Пациентите с рак на костите могат да имат следните оплаквания:

Болка в костите

Много често пациентите се оплакват от значителна болка в засегнатите кости, която води до ограничаване на движенията им. В началните етапи на болестта болката е лека и се усеща само при по-тежки натоварвания и при спортуване, особено при тичане. В напредналите стадии болката се проявява редовно и влияе върху ежедневните дейности на пациентите. В някои случаи честата болка в костите може да доведе до проблеми със съня и да затрудни поставянето на точната диагноза. Макар, че болката в костите е характерен симптом на рака на костите някои пациенти дълги години след началото на заболяването не изпитват болка в костите.

Оток

Друг характерен симптом на рака на костите е подуването в областта на раковия процес. Този симптом не е задължително да бъде придружен от болка в костите. В някои случаи са нужни седмици и месеци за да се оформи оток в областта на туморната формация, който да бъде забелязан от пациентите.

Палпиране на туморна формация

Както и при другите ракови процеси и при рака на костите може да се палпира нарастващата туморна формация. Обикновено туморът е с размери на грахово зърно. В областта, в която се палпира туморната формация пациентите се оплакват от болка и ограничаване на обема на движенията.

По-чести фрактури на костите

С напредване на раковия процес се наблюдава деформация на засегнатата кост, която става по-податлива на фрактури. При такива пациенти дори и най-леките удари могат да доведат до счупване на костта, която след това зараства значително по-бавно.

Освен това в по-напредналите стадии на заболяването раковите клетки започват да отделят калциеви соли, които могат да бъдат засечени в кръвообращението чрез кръвни изследвания. Повишените нива на калция в кръвта могат  да станат причина за повръщане, чувство на умора, болки в корема.

Някои неспецифични симптоми на рак на костите, например: нежелана загуба на тегло, гадене, втрисане, лесна умора и анемия могат да насочат към диагноза.

Прочетете за:
Болка в костите
Тумори на костите
Заболявания на костите