Начало / Актуални теми / Симптоми, сигнализиращи за проблеми със сърцето

Симптоми, сигнализиращи за проблеми със сърцето

ян. 12, 2015

Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт в света. Ето защо хората трябва да познават симптомите, които сигнализират за проблем със сърцето и да не ги игнорират при появата им. Това се отнася особено за хората над 65 години, както и за тези с повишен холестерол, високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет и други рискови за сърцето фактори.

Ето няколко симптома, които могат да бъдат сигнал за проблеми със сърцето:

  • Безпокойство

Един от признаците на настъпващ миокарден инфаркт е силното безпокойство. Пациентите обикновено са неспокойни, уплашени, могат да изпитват чувство на страх от смъртта или на паник атака.

  • Дискомфорт в гръдната област

Болката в гърдите е най-характерният симптом на миокарден инфаркт. Тя се локализира зад гръдната кост леко в ляво, като може да се разпространява към лявото рамо, лявата плешка, лявата ръка, долната челюст. Гръдната болка може да има характер на стягане, притискане, пробождане. Продължава над 30 минути.

Не при всички случаи на инфаркт обаче има гръдна болка. Освен това болката в гърдите може да се дължи на друга причина и да не е свързана със сърцето.

Често жените описват болката като слаба или като парене зад гръдната кост и погрешно може да се приеме, че се дължи на проблем със стомаха.

  • Задух

Задухът е характерен симптом за хората, които страдат от астма или от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Той обаче може да бъде индикатор за миокарден инфаркт или сърдечна недостатъчност.

Задухът при сърдечна недостатъчност се дължи на венозен и капилярен застой в белите дробове, като може да бъде с различна тежест. В началото се появява при повишени физически усилия, но по-късно при обичайни и накрая и в покой. Може да се наблюдава ортопнея – задух, който се появява в легнало положение и изчезва след като болният заеме седнало или изправено положение.

Оплакване от силен задух може да има и при миокарден инфаркт.

Посиняване на кожата, устните, нокътното ложе на пръстите може да се наблюдава при сърдечна недостатъчност, перикардит, митрална стеноза, аортна стеноза, тетралогия на Фало и други заболявания на сърцето.

  • Кашлица

Постоянната кашлица или хриптене могат да бъдат симптом на сърдечна недостатъчност, при която в белите дробове се събира течност. В някои случаи болните отделят кървави храчки.

  • Замаяност

Миокардният инфаркт и ритъмните нарушения могат да бъдат причина за замаяност, обърканост и дори загуба на съзнанието. Редица други заболявания могат да причинят подобни оплаквания, поради което е нужно да посетите лекар, който да установи дали се дължат на сърдечно заболяване.

  • Отпадналост

Отпадналост и лесна умора са симптоми, които могат да се наблюдават при много заболявания. Често жените изпитват силна отпадналост дни преди настъпването на миокарден инфаркт.

Чувство на постоянна умора и отпадналост може да се наблюдава при сърдечна недостатъчност.

  • Гадене и повръщане

Гадене и повръщане са симптоми, които често съпровождат миокардния инфаркт. Наблюдават се по-често при жени, като при физически покой изчезват.

Безапетитие и подуване на корема се наблюдават при сърдечна недостатъчност.

  • Учестена сърдечна дейност (тахикардия)

Учестената сърдечна дейност може да бъде симптом на сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт или на аритмия. Често тахикардията се съпровожда от отпадналост, замаяност или задух.

В някои случаи нелекуваната аритмия може да доведе до инсулт, сърдечна недостатъчност или внезапна смърт.

  • Изпотяване

Внезапното избиване на студена пот в съчетание със задух, гадене, гръдна болка е характерен признак на миокарден инфаркт.

  • Отоци на долните крайници

При сърдечна недостатъчност се появяват отоци по долните крайници. Те са най-силно изразени вечер, а сутрин изчезват. При тежки случаи възникват и изливи в телесните кухини.