Американски учени са установили, че наскоро формирани емоционални спомени могат да бъдат изтрити от човешкия мозък.
Това откритие може да даде възможност за нови методи на лечение на милионите хора по света, които страдат от фобии и посттравматичен стрес.
При създаването на дълготрайна памет значение има процес, наречен консолидация, при който се формират протеини в мозъка. Когато си спомним за нещо от миналото, временно паметта става нестабилна и чрез нов процес на консолидация се стабилизира отново.

С други думи, ние не си спомняме какво в действителност се е случило, а това, което помним от последния път, когато сме мислили за това какво се е случило.

Чрез промяна на този повторен процес на консолидация може да се измени съдържанието на спомена.

На участниците в проучването е била показана неутрална картина, като едновременно с това е бил приложен електрически шок. По този начин картината е предизвикала формирането на страх. След това на участниците е била показана картината без да се прилага електрически шок, за да се активира спомена за страх.

Процесът на реконсолидация е бил променен чрез многократно показване на картината на тези участници.

Резултатите показват, че чрез промяна на процеса на повторна консолидация спомена вече не се асоциира със страх.

Проучването е публикувано в сп. Science.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!