Начало / Актуални теми / Статините могат да помогнат при мултиплена склероза

Статините могат да помогнат при мултиплена склероза

мар. 19, 2014

статини

Статините могат да се използват при лечение на напреднала форма на мултиплена склероза, твърдят британски учени.

Резултатите от проучване, публикувано в сп. The Lancet показват, че статините, които се използват за понижаване на холестерола в кръвта, намаляват увреждането на мозъка при хора с мултиплена склероза.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което се характеризира с плаки на демиелинизация в бялото вещество на главния и гръбначния мозък. Проявява се с двигателни нарушения, проблеми с координацията, зрението и др.

Има някои лекарства, които помагат в начален стадий на заболяването, но няма медикаменти, които да показват убедително въздействие в напреднал стадий на мултиплена склероза.

Според авторите на проучването статините могат да се окажат ефективни точно в този по-късен етап на болестта.

В проучването са участвали 140 човека в напреднал стадий на заболяването. Половината от участниците са получавали по 80 mg симвастатин, а другата половина са приемали плацебо за период от две години.

При пациентите, приемали симвастатин е било установено забавяне на мозъчното увреждане с 43 % в сравнение с групата, приемала плацебо.

Учените считат, че статините могат да имат противовъзпалително действие и да предпазват мозъка от увреждане.

За сега няма медикаменти, които да спират прогресирането на заболяването. От години учените се опитват да открият лечение, което да помага на хората с множествена склероза, така че резултатите от това проучване са много обнадеждаващи.

Необходимо е по-голямо клинично проучване, което да потвърди безопасността и ефективността на статините.

Прочетете за:
Статини
Симптоми на множествена склероза