Меню

Статините могат да се използват при лечение на напреднала форма на мултиплена склероза, твърдят британски учени.

Резултатите от проучване, публикувано в сп. The Lancet показват, че статините, които се използват за понижаване на холестерола в кръвта, намаляват увреждането на мозъка при хора с мултиплена склероза.

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което се характеризира с плаки на демиелинизация в бялото вещество на главния и гръбначния мозък. Проявява се с двигателни нарушения, проблеми с координацията, зрението и др.

Има някои лекарства, които помагат в начален стадий на заболяването, но няма медикаменти, които да показват убедително въздействие в напреднал стадий на мултиплена склероза.

Според авторите на проучването статините могат да се окажат ефективни точно в този по-късен етап на болестта.

В проучването са участвали 140 човека в напреднал стадий на заболяването. Половината от участниците са получавали по 80 mg симвастатин, а другата половина са приемали плацебо за период от две години.

При пациентите, приемали симвастатин е било установено забавяне на мозъчното увреждане с 43 % в сравнение с групата, приемала плацебо.

Учените считат, че статините могат да имат противовъзпалително действие и да предпазват мозъка от увреждане.

За сега няма медикаменти, които да спират прогресирането на заболяването. От години учените се опитват да открият лечение, което да помага на хората с множествена склероза, така че резултатите от това проучване са много обнадеждаващи.

Необходимо е по-голямо клинично проучване, което да потвърди безопасността и ефективността на статините.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!