Начало / Актуални теми / Стволови клетки помагат за възстановяване на зрението

Стволови клетки помагат за възстановяване на зрението

окт. 16, 2014

Ново проучване, публикувано в сп. The Lancet показва, че лечението със стволови клетки може да бъде успешно при загуба на зрението в резултат на дегенерация на макулата.

Американски учени са трансплантирали стволови клетки на 18 пациента, страдащи от тежка загуба на зрението в резултат на два вида дегенерация на макулата – очно заболяване, което води до прогресивна загуба на зрението.

Половината от пациентите са страдали от болестта на Щаргард (наследствена ювенилна двуочна дегенерация на макулата), а другата половина от сенилна дегенерация на макулата, която е водеща причина за загуба на зрението при хора над 60 години.

Макулата (жълтото петно) е участък от ретината, намиращ се до папилата на зрителния нерв. При дегенерация на макулата настъпва увреждане на този участък. Стволовите клетки могат да помогнат за възстановяването на увредените тъкани.

Ембрионалните човешки стволови клетки могат да се превърнат в различни видове клетки. Тяхната трансплантация обаче крие редица рискове. Учените са се опасявали от отхвърляне на трансплантираните клетки от имунната система на пациентите или от развитие на тумори, наречени тератоми. Ето защо те са се фокусирали върху лечението със стволови клетки в области на тялото, които не предизвикват силен имунен отговор, каквито са очите.

Авторите на проучването първо са превърнали човешки ембрионални стволови клетки в пигментни клетки на ретината, след което са ги трансплантирали на пациентите с дегенерация на макулата.

Участниците в проучването са били проследени в продължение на три години след трансплантацията. При 10 от тях е настъпило значително подобрение на зрението. Участниците съобщават за забележимо подобрение на близкото и далечното виждане, както и на периферното зрение.

При никой от пациентите не е настъпило отхвърляне на трансплантираните клетки или формиране на тумори.

Това проучване показва безопасността и ефективността от лечение със стволови клетки при загуба на зрението в резултат на дегенерация на макулата. Освен това дава надежда за използването на стволовите клетки за лечение и на други заболявания.