Нов тест може да открива болестта на Алцхаймер в най-ранен стадий, преди появата на нарушения в паметта.

Учени от Медицинския университет в Пенсилвания са изследвали цереброспинална течност (ликвор), взета от 410 пациента, участници в голямо проучване на болестта на Алцхаймер.

Те са установили, че хората с ниска концентрация на бета амилоиден протеин в ликвора са по-склонни да развият заболяването. Този протеин формира мозъчни плаки.

При хора с високи нива на тау протеин в ликвора също са установили по-голяма вероятност да се разболеят от болестта на Алцхаймер. Тау протеинът образува фиброзни възли в мозъка.

Тестът, при който се измерва нивото на бета амилоидния протеин и тау протеина в ликвора правилно предсказва, кои пациенти с паметови нарушения ще развият болестта на Алцхаймер в 87 % от случаите.

Този нов тест може точно да открива и проследява развитието на заболяването.

Ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер ще даде възможност за своевременно започване на лечение и забавяне на прогресирането на заболяването.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!