Начало / Актуални теми / Топлинен обрив – дължи се на запушването на потните жлези

Топлинен обрив – дължи се на запушването на потните жлези

юли 29, 2014

Обривът в резултат на топлина е по-често срещан при малки деца, но може да се срещне и при възрастни. Той е характерен за летния сезон, когато времето е доста по-горещо. Топлинният обрив се дължи на запушването на потните жлези, разположени по повърхността на кожата. По този начин се нарушава нормалното оттичане на потта.

Какви са причините?

Не е ясно защо потните жлези се запушват, но има някои фактори, които могат да способстват това:

  • Недостатъчно развити потни жлези – при новороденото потните жлези все още не са напълно оформени и много лесно могат да се увредят. Ако бебето е прекалено облечено през топлите месеци това може да улесни запушването на жлезите.
  • Физическа активност – дейности, които водят до обилно изпотяване могат да причинят запушване на потните жлези и развитие на обрив.
  • Носене на дрехи, изработени от определени материи – някои изкуствени материи могат да раздразнят кожата и да причинят обрив. Ако бельото, което носите е прекалено стегнато това също може да спомогне за появата на обриви.

Какви са симптомите?

Обикновено обривът се характеризира с появата на червени малки пъпчици, които са съпроводени със сърбеж. Сърбежът се дължи на възпалението на подлежащата кожа. Пациентите съобщават, че усещат кожата си в участъците, където има обрив като изгорена след слънчево изгаряне. По-често обривът се развива в областта на лицето, шията, слабините, корема, гърдите.

Как се диагностицира топлинният обрив?

В повечето случаи обривът в резултат на излагане на топлина може да бъде разпознат по промените, които настъпват по кожата и по-често не се налага някакво специфично лечение. Ако обаче обривът не изчезне до 3-4 дни или се влоши е нужна консултация с лекар.

При децата с обрив е важно родителите да следят за признаци на насложена инфекция:

  • болезненост и зачервяване в областта на обрива
  • поява на гной
  • подуване на лимфните възли, в близост до местата с обрив
  • покачване на температурата.

Какво е лечението?

Най-добрият начин за справяне с обрива е пациентите да стоят в добре проветриви места с подходяща температура. Освен това е препоръчително носенето на дрехи, направени от леки материи, като например лен. Пийте достатъчно вода, за да се предпазите от дехидратация през топлите месеци.

При по-трудно повлияващи се обриви могат да се използват кремове, съдържащи хидрокортизон. Преди да приложите крема е нужно добре да измиете с течаща вода засегнатите области и добре да ги подсушите.

Прочетете за:
Топлинен удар при деца