Меню

Учени от университета на Канзас са установили, че усмивката може да забави сърдечната честота при стресови ситуации.

Според д-р Сара Пресман, професор по психология и съавтор на проучването почти невъзможно е да си ядосан и притеснен ако имаш широка усмивка на лицето. Усмивката дори и фалшива помага за редуцирането на стреса. Тя отбелязва обаче, че при хроничен стрес или при значими събития като земетресение само усмивката няма да бъде достатъчна за справяне с проблема.

В проучването са участвали 169 млади мъже и жени, като половината от тях е трябвало да задържат усмивка на лицето си при различни стресови ситуации, като например да поставят ръката си в ледено студена вода.

Преди и след извършването на стросовото действие е била измервана сърдечната честота на участниците.

Резултатите са показали, че тези от участниците, които са се усмихвали имат по-ниска сърдечна честота в сравнение с тези, които са имали естественото изражение на лицето си.

Понижената сърдечна честота означава, че човек е по-отпуснат и спокоен.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!