Начало / Алтернативно лечение / Артрит на ръцете – лечение с домашни методи

Артрит на ръцете – лечение с домашни методи

юли 12, 2019

артрит на ръцете – лечение

Ставите на ръцете могат да бъдат засегнати от различни видове артрит. Чести форми са остеоартрит и ревматоиден артрит. Остеоартритът е по-често срещан при възрастни хора и за него се смята, че се дължи на износването на хрущялната тъкан, която предпазва ставите по време на движение. Ревматоидният артрит от своя страна е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува своите клетки, в това число и клетките и тъканите, които изграждат ставите.

Артритът се съпровожда с болка, оток и скованост на пръстите, което затруднява изпълнението на ежедневните дейности. Може да забележите, че захватът ви е отслабнал и  някои обикновени задачи, като завъртането на кранчето на чешмата или отварянето на буркан вече са много по-трудни за вас.

Има някои методи, които може да приложите в домашни условия, за да овладеете оплакванията, които съпровождат артритът на ръцете и да намалите риска от усложнения:

Студени компреси

Както при травма, така и при артрит, когато има възпаление студеният компрес може да спомогне за облекчаване на болезнеността.

Масаж

Масажът на ръцете би бил полезен за намаляване на болката и сковаността, които съпровождат артритът. По такъв начин се подобрява кръвообращението и се улеснява премахването на токсините. За масажът може да използвате леко затоплен зехтин, който да втриете в ръцете с леки притискащи движения, започващи от предмишницата към пръстите на ръцете.

Ябълков оцет

Органичният ябълков оцет може да осигури някои важни хранителни вещества на нашето тяло и спомага за възстановяване на pH баланса. Освен това този вид оцет има роля в изчистването на токсините, които се натрупват в ставите и съединителната тъкан, което има ключова роля в намаляването на болката, асоциирана с артритът като заболяване. Ябълковият оцет може да се използва локално и да се приема през устата.

За локална употреба: смесете по 1 супена лъжица органичен ябълков оцет и зехтин. Използвайте сместа за масаж на ръцете няколко пъти дневно. 15-20 минути след масажа може да измиете ръцете си.

За прием през устата : към чаша с леко топла вода добавете 1 супена лъжица ябълков оцет и 1 лъжица мед. Пийте от тази смес два пъти дневно.

Куркума

Куркумата е билка с всеизвестни противовъзпалителни свойства. Тези нейни свойства се дължат на куркуминът, който се съдържа в нея и който е много силен антиоксидант. За да се възползвате от полезните свойства на тази билка може да смесите малко зехтин с половин лъжица куркума на прах. Нанесете от сместа върху ръцете и покрийте с марля ръцете за няколко часа. Повтаряйте тази процедура няколко пъти седмично.

Някои други съвети на специалистите за облекчаване на оплакванията и намаляване на риска от усложнения са:

  • поддържане на нормално телесно тегло
  • ежедневни упражнения, които да поддържат мобилността на ставите
  • отказване от цигарите, защото никотинът, който се съдържа в тях оказва негативно влияние върху съединителната тъкан
  • ако работата ви е свързана с еднотипни движения на ръцете на всеки 1-2 часа почивайте и правете леки упражнения, които да подобрят притока на кръв към тази част на тялото.

Прочетете за:
Какви видове артрит има?