Начало / Алтернативно лечение / Билки, които са естествени диуретици

Билки, които са естествени диуретици

юни 2, 2017

диуретици

Диуретиците са вещества, които помагат на тялото да се освободи от излишните течности, основно вода и натрий. Те стимулират бъбреците да отделят повече натрий с урината, което от своя страна увеличава и отделянето на повече вода.

На много възрастни хора се налага да приемат диуретици по лекарско предписание. Такива медикаменти най-често се предписват за лечение на някое от следните състояния:

  • високо кръвно налягане
  • сърдечна недостатъчност
  • чернодробна цироза
  • нефрозен синдром
  • бъбречна недостатъчност
  • хипералдостеронизъм
  • безвкусен диабет.

Приемът на диуретици понякога се съпътства от някои странични ефекти като например умора, мускулни крампи, световъртеж и главоболие.

Освен медикаменти за стимулиране на отделянето на течности от организма може да опитате да приемате и някои билки, за които се знае, че действат като естествени диуретици. Някои такива билки са:

Глухарче

Глухарчето е диво растение, което може да се открие във всяка една градина, което много хора възприемат като плевел. Учените са установили, че една от съставките на това растение стимулира бъбречната дейност и увеличава честотата на уринирането. Освен, че е естествен диуретик, глухарчето подпомага и за прочистването на дебелото черво и черния дроб.

Глог

Това растение, роднина на розата е много мощен диуретик. Неговият прием може да помогне за очистване на тялото от натрупаните излишни течности и е особено подходящо за хора, страдащи от сърдечна недостатъчност.

Полски хвощ

В едно проучване, проведено през 2014 година, учените са доказали, че полският хвощ има почти същият диуретичен ефект, като някои диуретични медикаменти без да води до нежелани странични ефекти.

Хвощът може да бъде една добра алтернатива на медикаментите, особено ако при вас страничните ефекти са по-тежки и неприятни. Единствено хвощът не се препоръчва при бременни жени, поради силният си диуретичен ефект.

Хвойна

Хвойната се е използвала като естествен диуретик още през древността. В последните години са проведени няколко проучвания, които са потвърдили полезният ефект на тази билка върху стимулирането на диурезата.

Чаят от хвойна е полезен още при цистит и за цялостна детоксикация на организма.

Зелен чай

Обикновено зеленият чай по-често се свързва с отслабване и енергизиране на тялото, но този ароматен чай може да помогне и ако задържате течности. Ако все пак не сте любители на чая, на пазара има и хранителни добавки, съдържащи зелен чай, с помощта на които пак може да се възползвате от диуретичните свойства на тази билка.

Магданоз

В повечето случаи магданозът се използва за декорация на салати в ресторантите, но той всъщност има множество полезни свойства. В него се съдържат редица антиоксиданти и освен това има силен диуретичен ефект и някои от медицинските специалисти го приемат като алтернативно средство за лечение при камъни в бъбреците например.