Начало / Алтернативно лечение / Билки за облекчаване на тревожност

Билки за облекчаване на тревожност

окт. 28, 2016

тревожност

Използването на билки за облекчаване на симптомите на тревожност вместо лекарства може да бъде много добро решение. Много от медикаментите, които се предписват могат да имат нежелани странични реакции, тъй че би било по-добре първо да пробвате някои билкови средства, които са доказали своя положителен ефект.

Природните средства са много добър избор при леки форми на тревожност, но ако симптомите ви се влошават може да се наложи прием и на медикаменти по лекарско предписание. Положителната страна на билките е, че техният прием не води до пристрастяване, нямат странични ефекти и няма да повлияят на настроенията ви. Някои от по-често препоръчваните билки при симптоми на тревожност са:

Зелен чай

Някои казват, че японските монаси могат да медитират с часове без да трепнат. Това може да се дължи на една аминокиселина, наречена Л-теанин, която се съдържа в зеления чай. Учените са доказали, че Л-теанинът помага за забавяне на ускорената сърдечна дейност и снижава кръвното. В едно проучване, проведено след хора, склонни към тревожност учените са установили, че участващите са се чувствали по-спокойно след прием на 200 милиграма Л-теанин. За да си набавите такова количество от тази аминокиселина трябва да изпиете 3-4 чаши зелен чай.

Валериан

Някои природни средства облекчават тревожността без да водят до сънливост, като Л-теанинът, който се съдържа в зеления чай. Но други са седативи и водят до сънливост. Към тях спада валерианът. Много често пациентите, страдащи от повишена тревожност имат проблеми и със съня, затова и специалистите им предписват валериан, който не води до пристрастяване, за разлика от някои медикаменти.

Валерианът мирише доста неприятно, затова и повечето хора предпочитат да го приемат под формата на капсули или тинктура, по-рядко под формата на чай. Важното е да запомните да пиете валерианът вечер преди лягане, не сутрин.

Лавандула

Може да помогнете на тялото си да се отпусне с помощта на лавандулата. Може да си направите чай от нея или да използвате есенциално масло от лавандула за ароматерапия или да добавите малко от него към ваната си. Когато тялото ви е отпуснато и спокойно, умът ви също ще се отпусне. Някои пациенти страдащи и от безсъние съобщават, че ваната с масла от лавандула преди лягане много помага за подобряването на съня им.

Лайка

Лайката е естествен седатив. Приемът на чай от лайка спомага за успокояване на нервите и стомашния дискомфорт, който много често съпътства тревожността. Учените са установили, че тази билка помага още за облекчаване на главоболие и на подобряване на дейността на черния дроб.

Джинджифил

Джинджифилът е кореноплодно растение, което може да ви помогне в много насоки, включително и при тревожност. Може да си направите чай от това растение като сложите няколко парчета джинджифил във вряща вода. Може да добавите джинджифил и към ястията, които приготвяте, защото той действа успокояващо и на стомаха и помага за изчистването на организма от ненужните токсини.