Начало / Алтернативно лечение / Билки и подправки, полезни за мозъка

Билки и подправки, полезни за мозъка

апр. 3, 2020

билки за мозъка

Някои билки и подправки могат да имат благотворно действие върху дейността на мозъка. Те могат да предпазват мозъчните клетки от увреждане и да подпомагат мозъчната дейност. Подобряват също когнитивната способност, учене и запаметяване на нова информация.

Ето някои подправки и билки, които са полезни за мозъка:

Куркума

Куркумата е известна със своя противовъзпалителен ефект и често се използва в азиатската кухня. В тази подпраква се съдържа куркумин. Той е силен антиоксидант, който може да попречи на натрупването на свободни радикали и по този начин да подпомогне дейността и на мозъка. В допълнение куркумата може да действа протективно върху мозъка, като се смята, че някои от съставките й предпазват нервните клетки от увреждане и смърт.

Лимонова трева

Някои проучвания сочат, че лимоновата трева има успокояващ ефект и е подходяща за хора, подложени на силен стрес и такива, които страдат от тревожни разстройства. В тази билка се съдържа розмаринова киселина, за която се знае, че подобрява съня и е подходяща при хора, страдащи от безсъние.

Гинко билоба

От много години гинко билобата се използва за лечение на хора с деменция и е известно полезното действие на това растение върху мозъчната дейност. Смята се, че гинко билобата подобрява когнитивните функции, защото стимулира циркулацията на кръв към мозъка.

Лайка

Със сигурност сте чували, че лайката действа успокояващо и чаят от тази билка е подходящ вечер преди сън. Според някои медицински специалисти в лайката се съдържа съставка наречена лутеолин. За нея се смята, че намалява възпалителните реакции в мозъка. По този начин може да се намали риска от болест на Алцхаймер и Паркинсон.

Джинджифил

Джинджифилът е известен със своите противовъзпалителни свойства, а освен това се смята че той действа като естествено обезболяващо средство. Някои проучвания сочат, че това растение може да противодейства на свободните радикали и да предпази мозъчните клетки от увреждане.

Черен пипер

Една от най-купуваните подправки в света помага за усвояването на някои от споменатите по-горе подправки, но освен това също има своите полезни свойства върху мозъка. Една от основните съставки в черния пипер е алкалоида пипери За него се знае, че може да подобри когнитивните функции и да намали признаците на депресия.

Последни публикации