Начало / Алтернативно лечение / Кои билки могат да помогнат за здравето на очите?

Кои билки могат да помогнат за здравето на очите?

ное. 23, 2017

билки за очи

Нашето зрение е едно от най-ценните ни сетива. От момента, в който се събуждаме очите са един от основните ни източници на информация от околния свят. През целия ден ние непрекъснато се взираме в различни екрани и предмети и очите ни неминуемо се изтощават. За да са те здрави и по-дълго да ни служат безотказно може да включим в ежедневието си използването на някои билки, за които се знае, че подпомагат дейността на очите.

Кои билки помагат за здравето на очите?

Очанка

Името на тази билка е достатъчно показателно за какво се използвала още от древността. Проучванията са доказали, че това растение може да се използва за облекчаване на зачервени и раздразнени очи, особено при конюнктивит. В едно такова проучване, проведено от европейски офталмолози е установено, че 81,5 % от пациентите, използвали капки за очи, съдържащи извлек от очанка за лечение на катарален конюнктивит са имали отличен ефект.

Бял трън

Хората казват, че очите са прозорец към душата ни, но според билкарите по състоянието на очите много лесно може да се ориентираме как работи и нашият черен дроб. Влошеното и замъглено зрение може да е признак на чернодробна недостатъчност. В белият трън се съдържа съставката силимарин, за която се знае, че е особено полезна за черния дроб, но според учените тя може да подпомогне и дейността на очите.

Гинко билоба

От векове гинко билобата се използва за лечение на очни и неврологични проблеми. За тази билка се знае, че разширява кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв към мозъчните структури и очите. В няколко проучвания се е доказал полезният ефект на гинко билобата при лечението на макулна дегенерация и глаукома.

Копър

Ако се оплаквате от раздразнени очи, копърът е едно от средствата, които могат да ви помогнат да облекчите вашите оплаквания. Според учените копърът може да бъде много полезен и при лечение на глаукома и катаракта.

Боровинки

В боровинките се съдържа високо количество антицианозиди, за които се смята, че подобряват микроциркулацията и благодарение на това си свойство подпомагат зрението. Учените са доказали, че антицианозидите стимулират продукцията на зрителни пигменти, които помагат на очите да се адаптират към промени на светлината.

Освен на антицианозиди боровинките са много добър източник и на антиоксиданти, витамин Ц и Е.

Зелен чай

Едва ли има човек, който иска да има подпухнали очи с тъмни кръгове. Пакетчетата от зелен чай поставени за няколко минути върху очите могат да помогнат за дренирането на натрупаните течности около очите. В зеленият чай се съдържат танини, антиоксиданти и кофеин, които свиват кръвоносните съдове и не позволяват повторно натрупване на течности в областта на очите.

Куркума

Куркумата се използва за лечение на редица здравословни проблеми, включително и очни такива. В нея се съдържа куркумин, за който се знае, че има противовъзпалителни свойства и би помогнал при оплакване от сухота в очите, тъй като основната причина за това оплакване според специалистите е именно някакъв възпалителен процес.