Начало / Алтернативно лечение / Билки при гастрит

Билки при гастрит

авг. 23, 2018

билки при гастрит

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Може да възникне внезапно (остър гастрит) и да продължи 1 до 3 дни, но може да бъде хроничен и да продължи седмици наред.

Причините за възпаление на стомашната лигавица са много разнообразни. Инфекции, стрес, неправилна диета, медикаменти, алкохол са само част от причините.

Симптомите на гастрит могат да бъдат загуба на апетит, гадене, повръщане, лош вкус в устата, болка в горната част на корема. Така че, ако имате подобни симптоми може да приложите някои домашни средства.

Ето някои прости, но ефективни природни средства за лечение на гастрит:

  • Джинджифил

Джинджифилът има естествени противовъзпалителни и антибактериални свойства, които са особено полезни за лечение на най-честата причина за гастрит – инфекция с хеликобактер пилори (Н. Pylori). Може да приемате тази лековита билка като прибавяте джинджифил към ястията, които приготвяте, да пиете чай от джинджифил или дори да дъвчете малко парче джинджифил.

  • Чай от лайка

Друг ефективен начин за справяне с болката при гастрит е да пиете чай от лайка. Тя съдържа успокояващи съставки и някои етерични масла, които са полезни за храносмилателната система. Освен това лайката съдържа уникално вещество – бизаболол, което възстановява и укрепва стомашната лигавица. Като намалява възпалението в стомаха лайката намалява вероятността от поява на стомашна язва.

  • Зелев сок

Зелето съдържа много мощни антиоксиданти и други основни хранителни вещества, включително витамин В1, витамин В2, магнезий, калций и диетични фибри. Освен това в него се съдържа и витамин U (S-метилметионин), за който се знае, че може да излекува възпалената стомашна лигавица и да ви отърве от гастрита.

  • Семена от карамфил

Семената от карамфил имат естествени антиацидни свойства и предпазват стомашната лигавица от повишената киселинност. Те се използват за бързо облекчаване на симптомите на гастрит.

  • Червен бряст (хлъзгав бряст)

Вътрешната кора на червения бряст има свойството да възстановява увредената при гастрит стомашна лигавица. Освен това стимулира продукцията на слуз и предпазва от развитие на стомашна язва. Червеният бряст може да се приема под формата на капсули или на чай.

  • Сок от картофи

Сокът от картофи се използва широко за лечение на гастрит. Той е много добър източник на алкални соли, които намаляват повишената киселинност в стомаха. Също така сокът от картофи намалява възпалението на стомашната лигавица.

Други полезни билки при гастрит са:

  • Мента

Ментата има естествени антибактериални, антиспазматични и противовъзпалителни свойства. Ето защо, тя се използва широко за лечение на много здравословни проблеми.

Мента съдържа летливи масла като ментол, които допринасят за подобряване на храносмилането и облекчаване на болката при гастрит.

  • Жълт кантарион

Особено полезна билка при гастрит е жълтият кантарион. Това растение има изразени антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави много ефективно при лечение на гастрит.

  • Женско биле

Женското биле съдържа успокояващи и противовъзпалителни свойства, които помагат ефективно срещу симптомите на гастрит. Много кратко време след използването на женско биле, ще се отървете от симптомите на гастрит.

  • Бял трън

Белият трън е билка, известна с лечебните си свойства върху черния дроб, но тя е не по-малко ефективна и при заболявания на стомашно-чревния тракт, по-специално при гастрит.

Белият трън стимулира заздравяването на увредената стомашна лигавица, премахва възпалението и спазмите в стомашно-чревния тракт.

Прочетете за:
Остър гастрит
Хроничен гастрит
Храни, които да избягвате при гастрит