Начало / Алтернативно лечение / Билки при псориатичен артрит

Билки при псориатичен артрит

май 7, 2021

билки при псориатичен артрит

Псориатичният артрит е хронично възпалително заболяване на ставите, което възниква при хора, страдащи от псориазис. Въпреки че няма ефективно лечение, съвременните възможности на медицинското лечение помагат да се забави прогресирането на заболяването, да се предотвратят обострянията, да се намали болката и да се запази обема на движение в ставите.

Редица природни средства също могат да помогнат за облекчаване на симптомите при псориатичен артрит.

Кои билки помагат при лечение на псориатичен артрит?

Ето някои от най-популярните билки, които могат да намалят оплакванията при псориатичен артрит:

 • Куркума

Куркумата е подправка с жълт цвят, използвана в различни кухни, особено в индийската. Подправката е добре известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Активната съставка на куркумата е куркумин. Доказано е, че куркуминът блокира цитокините и ензимите, които причиняват възпаление. Променя функцията на тумор некротизиращия фактор (TNF), за който е известно, че индуцира симптомите на псориазис.

Редовният прием на куркумин може да облекчи симптомите на артрит като болка и скованост.

Високите дози куркума обаче могат да разредят кръвта. Ето защо не се препоръчва да приемате куркума или куркумин, ако провеждате лечение с противосъсирващи медикаменти, ако ви предстои операция или сте бременна.

 • Капсаицин

Капсаицинът е съставката на лютите чушки, която ги прави пикантни. Кремове, съдържащи капсаицин могат да блокират рецепторите за болка и по този начин да облекчат болезнените стави.

Локалното приложение на капсаицин под формата на кремове или пластири може също да помогне за намаляване на възпалението, зачервяването и лющенето, свързани с псориазис.

Тъй като капсаицинът предизвиква парене, трябва да бъдете много внимателни при употребата му – да избягвате контакт с очите или устата си и да измиете добре ръцете си след нанасянето му.

 • Рибено масло

Рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че имат противовъзпалителни ствойства. Те облекчават болезненото подуване, като намаляват възпалението.

Освен това омега-3 мастните киселини подобряват здравето на сърцето като понижават лошия LDL холестерол и триглицеридите.

За да добавите повече омега-3 към вашата диета, увеличете приема на мазни риби, като сьомга, риба тон, скумрия, херинга или вземете добавка с рибено масло.

 • Витамин Д

Няма убедителни доказателства, че витамин D е полезен при псориатичен артрит. При много пациенти с псориатичен артрит обаче се установява дефицит на витамин D. Ето защо може да си изследвате нивото на витамин Д и да обсъдите с Вашия лекар дали е необходимо да приемате хранителни добавки с витамин Д.

Има много други алтернативни средства, които може да пробвате, ако страдате от псориазис, например:

 • алое вера
 • масло от чаено дърво
 • орегонско грозде
 • върбова кора
 • босвелия
 • овесени ядки (за овесени бани)
 • ябълков оцет

Тези алтернативни средства обаче не са заместител на медикаментозното лечение на псориазис. Не пропускайте да обсъдите всички алтернативни лекарства, които опитвате, с Вашия лекар.

Прочетете за:
Псориазис
Видове псориазис