Начало / Алтернативно лечение / Кои билки помагат при разширени вени?

Кои билки помагат при разширени вени?

юни 8, 2016

разширени вени

Разширените вени са често срещано оплакване при хора, които прекарват по-голямата част от деня си изправени. Те представляват разширяване и подуване на вените и основно се появяват в областта на долните крайници. Разширените вени могат да причинят известен дискомфорт и пациентите се оплакват от сърбеж и парещи болки в областта на разширената вена. Има редица билки, с помощта на които може да облекчите вашите оплаквания и да намалите риска от усложнения в резултат на разширени вени. Някои от тях са:

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е едно от ефективните средства за лечение на разширени вени. Прилагането му върху засегнатите области спомага за подобряване на кръвотока. За да се възползвате от полезните ефекти на ябълковия оцет ви трябват само оцет и чиста кърпа. Накиснете кърпата в оцета и след това го наложете върху частите от краката, където са се появили разширени вени. Оставете компреса да подейства за 15-20 минути. Повтаряйте тази процедура ежедневно за поне месец.

Гинко билоба

Растението гинко билоба е много полезно и помага за заздравяването на тъканите, които изграждат венозните стени. Именно разтягането на стените на вените на долните крайници е една от причината за поява на разширени вени. Редовният прием на гинко билоба под формата на хранителна добавка ще спомогне за поддържането на здравината на венозните стени, а освен това ще подобри и притока на кръв към тъканите.

Див кестен

Приемането на таблетки, които съдържат екстракт от див кестен се препоръчват от специалистите при разширени вени. Това растение помага за подобряване на кръвообращението и заздравяване на венозните стени. При разширени вени често има оток на съдовете, а пациентите се оплакват от сърбеж и парещи болки. Таблетките с екстракт от див кестен могат да помогнат за облекчаването на тези симптоми. Много важно е да знаете, че приема на по-голямо количество от препоръчителните дневни дози див кестен могат да са токсични.

Хамамелис

Тази билка има противовъзпалителни свойства. Танините, които се съдържат в хамамелис помагат за свиването на вените. Може да намерите билката под формата на течен екстракт, който да нанасяте върху разширените вени с помощта на малко памуче. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно.

Промени в начина на живот

За да се предпазите от разширени вени или да облекчите оплакванията си, ако те вече са се появили може да направите някои промени в начина си на живот:

  • поддържайте теглото си в норма и тренирайте редовно
  • избягвайте да седите седнали или да сте изправени за дълъг период от време
  • не носете високи обувки
  • повдигайте краката си за 10-15 мин, за да облекчите напрежението в тях.