Начало / Алтернативно лечение / Болки в ставите – как да си помогнем?

Болки в ставите – как да си помогнем?

окт. 11, 2016

болки в ставите

С напредването на годините много хора започват да се оплакват от болки в ставите, които се дължат на претоварване на костно-ставния апарат или отключването на автоимунно заболяване, при което се атакуват ставите и заобикалящите ги тъкани. Ако сте изпробвали по-голяма част от наличните на пазара медикаменти за овладяване на такъв вид болка, може да пробвате и някои по-нетрадиционни методи за лечение. Има много билки, за които учените са доказали, че могат да помагат за намаляването на ставните болки. Някои от тях, които може да изпробвате са:

Арника

Арниката е билка, която се използва в направата на много мехлеми с локално приложение при ставни болки. Когато бъде приложена върху кожата под формата на крем арниката действа като естествено болкоуспокояващо и намалява сковаността и болезнеността в ставите.

В едно проучване е изследван и сравнен ефектът на арниката и ибупрофена при 204 пациенти с активен остеоартрит на ръцете. По време на експеримента учените не са установили разлика в степента на овладяване на болковата симптоматика при пациенти, използващи арника или ибупрофен при 3 седмичен курс на лечение. Това показва, че арниката може да се използва за справяне със ставните болки със същия успех, като ибупрофена.

Джинджифил

За джинджифилът се знае, че може да облекчи гадене, но наскоро учените са открили убедитилени данни, че той може да помогне и при артрит. Активните съставки в джинджифила имат противовъзпалителни свойства, които са отговорни за полезните му свойства. В едно 3 годишно проучване, при което на пациентите е бил даван джинджифил на прах се е установило, че при 75% от участниците с ревматоиден артрит се е забелязало подобрение в подвижността на ставите и намаляване на болките и отока.

Коприва

Учените смятат, че копривата може да помогне при облекчаване на ставните болки на пациенти с подагра и артрит. Копривата може да се консумира под формата на чай и е евтино средство, което може да облекчи болките, които изпитвате.

Босвелия (индийски тамян)

Дървото босвелия расте в Индия и дължи терапевтичните си свойства на смолата си, която има противовъзпалителни и аналгетични свойства. През 2003 година след проведено проучване, при което се е изследвало ефективността на екстракта от босвелия сред 15 пациенти с остеоартрит на колянната става се е установило, че тази билка може да помогне за облекчаване на болките в коляното.

Куркума

От години се знае, че тази билка има противовъзпалителни свойства и нейната употреба може да помогне за лечението на редица състояния, включително подагра, артрит и болки в ставите. Съставката куркумин помагат за намаляване на възпалението и облекчаването на болките в ставите.