Начало / Алтернативно лечение / Как да се справите с възпалените синуси в домашни условия?

Как да се справите с възпалените синуси в домашни условия?

ное. 8, 2019

възпалените синуси

Синусите са кухини изпълнени с въздух, разположени от двете страни на носа. Те са покрити с т.нар мукусни мембрани, които имат функцията да ги предпазват чрез производството на секрет, улавящ прахови частици и други които биха могли да предизвикат инфекция.

Ако в резултат на алергия, бактериална или вирусна инфекция секретът, който се образува в синусите не може да се оттече и се натрупа това може да доведе до оплаквания, като болка или тежко главоболие. За щастие има натурални средства, които могат да ви помогнат в облекчаването на симптомите и овладяването на възпалените синуси. Някои от тях са:

Евкалиптово масло

Маслото от това растение е едно от най-мощните средства за лечение на синузит. Капнете няколко капки от маслото върху кърпичка и вдишайте дълбоко няколко пъти. Освен това може да втриете малко от маслото върху ноздрите, за да облекчите симптомите.

Ябълков оцет

Витамините и минералите, които се съдържат в този оцет могат да ви помогнат, ако при вас синузита се дължи на алергия. Ябълковият оцет спомага за нормализиране на рН и премахването на натрупания в синусите секрет. Освен това той има антибактериални и противовъзпалителни свойства. За да се възползвате от полезните свойства на ябълковия оцет смесете няколко супени лъжици с вода и пийте от сместа два пъти дневно. Освен това може да си правите гаргара с ябълков оцет за още по-добър и бърз ефект.

Билков чай

За да облекчите болката и дискомфорта, които често съпровождат синузита може да си направите билков чай с джинджифил например. Те са с много високо съдържание на антиоксиданти и това ги прави много добър избор при лечение на синузит в домашни условия. Освен това джинджифилът има противовъзпалителни и противомикробни свойства и може да подпомогне за премахване на натрупаните секрети.

Парни инхалации

Инхалациите с пара са много подходящи за втечняване на секретите, които могат да се натрупат в носната кухина при синузит. Подобни процедури с пара могат много лесно да се направят в домашни условия, като сложите вода в купа да заври и след това покриете лицето си с кърпа и застанете над купата с вряла вода. Освен инхалации може да изпробвате и топли компреси. За целта натопете памучна кърпа в купа с топла вода и след това приложете топлата кърпа върху носа и бузите за няколо минути.

Куркума

Куркумата е ароматна подправка, която много често се използва в индийската кухня. Тя е с високо съдържание на антиоксиданти и има естествени противовъзпалителни свойства. Може да комбинирате куркумата с джинджифил и да си приготвите изключително ароматен чай, който е  много подходящ ако страдате от синузит. Полезните вещества, които се съдържат в куркумата и джинджифила ще спомогнат за втечняване на секретите и по-лесното им отстраняване от синусите и носната кухина.

Назална иригация

Прочистване на носните кухини с физиологичен разтвор е една от процедурите, която се препоръчва при синузит. За целта разбъркайте 1 чаена лъжичка сол в чаена чаша вода. Капнете 5-10 капки от сместа в носа, като през това време главата ви е наклонена на една страна, за да може водата да изтече от другата ноздра. Тази процедура ще помогне да се прочисти носа от дразнители и бактерии.

Прочетете за:
Максиларен синуит
Фронтален синуит