Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение при леки изгаряния

Домашно лечение при леки изгаряния

апр. 11, 2016

изгаряния

Леки изгаряния са тези, при които има засягане само на най-повърхностния слой на кожата. Те се определят още като изгаряния първа степен или повърхностни изгаряния. Те най-често се причиняват при контакт с горещи течности, повърхности или прекалена експозиция на слънце.

Дори и при повърхностните изгаряния могат да се получат болезнени мехури, ако не бъдат третирани своевременно. Има много естествени средства, с които да се справите с тях и да облекчите болката си. Леките изгаряния обикновено оздравяват за няколко дни до няколко седмици. Ето и някои от по-често използваните естествени методи за лечение в домашни условия на повърхностни изгаряния:

  • Студена вода

Може да спрете разпространяването на изгарянето, като полеете засегната област на кожата със студена вода. Освен това може да поставите студен компрес върху изгорената кожа. Може да повтаряте тази процедура през час няколко пъти дневно, докато почувствате облекчение. Не прилагайте лед обаче, защото той може да наруши кръвообращението и така да се увредят подлежащите тъкани.

  • Суров картоф

Суровият картоф може да помогне при лечението на леки кожни изгаряния, тъй като той успокоява раздразнената кожа. Като приложите картоф на засегнатото място ще облекчите болката си и ще намалите риска от образуване на мехури. За целта просто нарежете един картоф и разтъркайте с него засегнатия кожен участък, за да може той да пусне сока си.

  • Алое вера

Алое вера е едно от водещите домашни средства при лечение на леки изгаряния. То има изстудяващи и успокояващи свойства. За да облекчите болката си при изгаряне разрежете един лист алое вера и изстискайте сока му. Малко след това сока постепенно ще се сгъсти и ще придобие вид на гел, който може да приложите на засегнатите кожни участъци.

  • Торбички чай

Един от най-добрите избори при домашно лечение на леки изгаряния са торбичките от черен чай. В него се съдържа танинова киселина, която спомага за извличането на топлината от засегнатия кожен участък. Поставете 2-3 пакетчета чай в студена вода за няколко минути и след това поставете изстудените пакетчета чай върху изгорената част от кожата.

  • Лимонов сок и кокосово олио

Лимоновият сок и кокосовото олио могат да бъдат много ефективни при домашното лечение на леките изгаряния. Лимоновият сок има киселинни свойства, с помощта на които се намалява риска от образуване на белези. В кокосовото олио се съдържат витамин Е и мастни киселини, като лаврова и миристинова киселина, които имат противогъбични и антибактериални свойства. При леки изгаряния може да смесите равни части лимонов сок и кокосово олио, за да облекчите засегнатите кожни участъци.

  • Листа от живовляк

Листата от живовляк са много ефективни при лечение в домашни условия на кожни изгаряния. Листата имат противомикробни и противовъзпалителни свойства. Смачкайте няколко листа от растението и намажете засегнатите кожни участъци с отделения от тях сок.