Меню

Ларингитът представлява възпаление на лигавицата на ларинкса (гръкляна). Най-често възниква в резултат от прекомерно гласово натоварване, вирусна, по-рядко бактериална инфекция, гастроезофагеална рефлуксна болест. Може да се развие и при излагане на дразнещи вещества като дим, химични газове, прием на студени течности, действие на алергени и др.

Основният симптом на ларингит е промяната в гласа, който става дрезгав, пресипнал, а може да се стигне и до загуба на гласа. Други оплаквания са: сухота в гърлото, суха, дразнеща кашлица, която не преминава лесно, усещане за чуждо тяло в гърлото.

Ларингитът обикновено преминава от само себе си в рамките на няколко седмици. Може обаче да ускорите оздравяването, като използват някои домашни средства.

Ето някои лесни домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на възпалението:

 • осигурете почивка на гласа си

При ларингит гласните връзки са подути и раздразнени. За да намалите възпалението се постарайте да избягвате ситуации, които изискват много говорене или викане. Когато се налага е добре да говорите тихо. Не се препоръчва да шептите, тъй като шепотът е по-стресиращ от тихото говорене.

 • гаргара със солена вода

Топлата солена вода има способността да убива бактериите и да стимулира оздравяването на възпалените гласни връзки. Разтворете около половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Спазвайте препоръчителното количество сол, тъй като твърде много сол може да раздразни гърлото ви. Отпийте глътка от солената вода и я задръжте в задната част на устата си. След като водата изстине я изплюйте. Повтаряйте процедурата няколко пъти на ден.

 • овлажнител за въздух

Сухият и запрашен въздух е една от най-честите причини за възпаление на ларинкса. Отоплителните уреди през студените зимни месеци изсушават въздуха и благоприятстват развитието на ларингит. Използването на овлажнители за въздух може да помогне за успокояване на сухотата и възпалението на ларинкса. Може да добавите и охлаждащи етерични масла, като ментол или евкалипт, към овлажнителя.

 • джинджифил

Джинджифилът е известен с антибактериалните си свойства и се използва ефективно за борба с инфекциите. При ларингит чаят от джинджифил успокоява възпалената ларингеална лигавица и допринася за по-бързото оздравяване.

 • мед

Медът може да бъде изключително полезен за успокояване на раздразнените гласни връзки и намаляване на възпалението. Най-добрият начин за консумация на мед е като го смесите с чаша топла вода или билков чай. Може да добавите лимон или черен пипер, за да го направите още по-ефективен.

Други съвети при ларингит са:

 • приемайте повече топли напитки
 • избягвайте тютюнопушенето и приема на алкохол
 • избягвайте силни подправки
 • стойте далеч от дразнещи вещества – прах, химични изпарения
 • вземайте таблетки за смучене – те овлажняват гърлото, намаляват кашлицата.

Прочетете за:
Остър ларингит

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!