Начало / Алтернативно лечение / Етерични масла полезни при астма

Етерични масла полезни при астма

ное. 12, 2021

етерични масла при астма

Редица етерични масла съдържат вещества с отхрачващи, спазмолитични, антиконгестивни и противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат за облекчаване на симптомите на астма, но не трябва да заместват конвенционалните методи на лечение.

Етеричните масла са натурални продукти, но те могат да крият и някои рискове за хората с астма. Пациентите с алергична астма, например могат да получат алергична реакция към етеричните масла. Освен това етеричните масла отделят летливи органични съединения, които могат да предизвикат симптоми на астма.

Кои етерични масла помагат при астма?

Най-добрите етерични масла за облекчаване на симптомите на астма са:

 • Масло от евкалипт

Евкалиптовото масло се използва често при респираторни заболявания, като обикновена настинка, бронхит, астма. То съдържа субстанции като евкалиптол и цитронелал, които имат противовъзпалително, отхрачващо и аналгетично действие. В резултат на това етеричното масло от евкалипт може да помогне за намаляване на възпалението и разреждане на слузта в дихателните пътища.

 • Масло от мента

Етеричното масло от мента поради своите антихистаминови и деконгестантни ефекти може да улесни дишането. Ментолът в маслото от мена блокира освобождаването на хистамин и по този начин бронхите се разширяват и дишането се облекчава.

 • Масло от лавандула

Противовъзпалителните, релаксиращите и седативни свойства на лавандуловото масло го правят ефективно натурално средство за лечение на астма. Лавандуловото масло може да успокои мускулните контракции, да намали отока в дихателните пътища и да предотврати бронхоспазми.

 • Масло от мащерка

Етеричното масло от мащерка има антисептични, отхрачващи, антибактериални и релаксиращи свойства, които помагат за прочистване и отпускане на дихателните пътища, което може да бъде полезно за хора с астма.

 • Масло от лайка

Етеричното масло от римска лайка има противовъзпалителни, отхрачващи и антиспазматични свойства, които могат да помогнат за намаляване на пристъпите на астма. Етеричното масло от немската лайка има антихистаминови свойства и може да помогне за намаляване на бронхоспазъма.

 • Масло от карамфил

Друго ефективно етерично масло при астма е маслото от карамфил. То има антиспазматични, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, които допринасят за намаляване на симптомите на астма.

 • Масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво се счита за отхрачващо средство, което разрежда секретите и позволява по-ефективно отделяне на храчките. Това може да помогне за подобряване на дишането при болните от астма.

Други етерични масла, полезни при астма са:

 • етерично масло от тамян
 • етерично масло от розмарин
 • етерично масло от риган
 • етерично масло от кипарис.

Прочетете за:
Астматичен пристъп – екзацербация на астмата
Как се диагностицира бронхиална астма?