Начало / Алтернативно лечение / Етерични масла, подходящи при настинка

Етерични масла, подходящи при настинка

ян. 31, 2020

етерични масла при настинка

Настинката звучи като безобидно състояние, което отминава бързо без усложнения, но в някои случаи тя може да протече тежко. В такива случаи, за да подпомогнете положителния ефект на медикаментите и по-бързото оздравяване може да изпробвате етерични масла.

Етеричните масла съдържат химически вещества, които се намират в растенията, от които са извлечени. От векове те се използват поради техните медицински и терапевтични ползи.

Как може да се възползвате от полезните свойства на етеричните масла при настинка?

Етеричните масла трябва да се приемат през устата само под наблюдение от специалист, обучен за работа с подобен вид продукти. Друг лесен начин, за да се възползвате от техните полезни свойства е с помощта на дифузер. Чрез аеролизиране на етеричните масла във въздуха те могат да намалят броя на вирусите и бактериите във въздуха и да действат като антисептици.

Може да използвате и етерични масла като ги инхалирате директно или като поставите няколко капки от маслото в гореща вана, например.

Ето и някои от по-често използваните етерични масла, които могат да помогнат при настинка:

Евкалипт

Маслото от евкалипт е много подходящо при запушване на носа и гъсти секрети, които са трудни за отхрачване. То е с много приятен ментолов аромат и има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Чаено дърво

В повечето случаи маслото от чаено дърво се асоциира с продукти за грижа за кожата и косата, но то има също и противовирусни свойства. Това етерично масло е подходящо при кашлица и настинка. Може да го прилагате разредено с вода върху кожата или да го сложите в дифузер, който да го разпръсне във въздуха.

Мащерка

Мащерката се е използвала от древните римляни и гърци за борба с инфекции. Тази билка има антиспазмолитични свойства и е особено подходяща за овладяване на кашлица и по-бързо възстановяване при дихателни вирусни и бактериалн инфекции.

Розмарин

Розмаринът е подходящ не само за овкусяване на някои от любимите ви ястия, но и за борба с настинки. Инхалирането на масла от това растение може да спомогне за премахване на натрупаните секрети и подсилване на имунитета.

Лавандула

Етеричното масло от лавандула е едно от най-често използваните и известни масла. Има отлични антиоксидантни свойства и спомага за борба със свободните радикали. По този начин маслото от лавандула може да подпомогне имунната система в борбата с вирусите и бактериите. Освен това ако капнете няколко капки масло от лавандула на възглавницата си това ще подобри съня ви.

Тамян

Невероятните антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства на етеричното масло от тамян могат да ви помогнат да се предпазите от настинка и грип. Маслото се бори с възпалението чрез инхибиране на продукцията на цитокини.