Начало / Алтернативно лечение / Как да намалим риска от загуба на костна плътност с натурални средства?

Как да намалим риска от загуба на костна плътност с натурални средства?

ное. 9, 2017

костна плътност

Повечето хора са чували термина остеопороза и знаят какво значи той. Но по-малко са тези, които знаят какво представлява остеопенията. Остеопенията е състояние, при което намалява количеството на минерали в костите. Ако страдате от остеопения това означава, че плътността на вашите кости е по-ниска от нормалното, но все още не е достигнала такива стойности, като при остеопороза.

Костната плътност е мярка за това колко плътни и здрави са костите ви. Ниските стойности на този показател ви поставят в по-висок риск от евентуално развитие на остеопороза.

Как да намалим риска от загуба на костна плътност?

Има някои натурални средства и методи, които могат да ви помогнат да намалите риска от ранно настъпване на остеопения. Ето и някои от тях:

Приемайте достатъчно калций

Калцият е един от най-важните минерали за да бъдат здрави нашите кости и за подобряване на костната плътност. Костите са съставени основно от този минерал. Хранителен режим, при който липсва достатъчен прием на калций повишава риска от по-ранно настъпване на остеопения и увеличава риска от фрактури. Хората на възраст между 19 и 50 години трябва да консумират приблизително около 1000 мг калций дневно. Жените над 50 години имат повишени нужди от този минерал и за тях е препоръчително да приемат 1200 мг калций дневно.

Може да си набавите дневно количество калций като консумирате често млечни продукти, зелени листни зеленчуци, соеви продукти.

Увеличете приема на витамин Д

Витамин Д е друг важен хранителен елемент, който е отговорен за здравината и плътността на костите. Той помага за по-доброто и улеснено усвояване на калций от костите. Има някои храни, в които този витамин се съдържа в натурален вид, като яйца, сардини, портокали. Нашето тяло произвежда витамин Д, когато е изложено на слънце, затова и друга препоръка, за да си набавите нужното количество витамин Д е да излизате на слънце за поне 10-15 минути дневно.

Бъдете физически активни

Редовните физически натоварвания са важни не само за доброто общо здравословно състояние, но и за здравината на костите. Костите ни могат да се моделират и изграждат под действието на стресът от физическите упражнения. Заседналият начин на живот е един от рисковите фактори за настъпване на остеопения и остеопороза. За да са здрави костите ви се стремете поне 30 минути на ден да се упражнявате. Може сами да си изберете физическа дейност, която ви доставя удоволствие.

Спрете цигарите

Учените са доказали, че пушенето е вредно за костите. Никотинът, който се съдържа в цигарите може да попречи на усвояването на калций от костите и по такъв начин да намалее костната плътност.

Приемайте храни с високо съдържание на магнезий

За да намалите риска от остеопения трябва да консумирате често храни, които съдържат магнезий. Този минерал е важен за дейността на над 325 ензимни системи в нашето тяло, които контролират хиляди химични процеси, включително такива свързани със здравината на костите. Добри хранителни източници на магнезий са бадеми, авокадо, банани, тиквени семки, мляко, орехи, картофи.

Намалете приема на сол

За повишеният прием на сол се знае, че увеличава извеждането на калций от тялото чрез урината. Учените са доказали, че честата консумация на сол повече от нужното увеличава риска от остеопения. Експертите препоръчват да не консумирате повече от 1500 мг сол дневно.

Прочетете за:
Измерване на костна плътност