Начало / Алтернативно лечение / Изпотяване на дланите и стъпалата – ефективни домашни средства

Изпотяване на дланите и стъпалата – ефективни домашни средства

юли 30, 2018

изпотяване на дланите и стъпалата

Случвало ли ви се е да се притеснявате да се здрависате с някого, защото дланите ви са потни? Засрамени ли се чувствате от потните ви и лошо миришещи стъпала?

Не сте единствените с подобен проблем. Има милиони хора по света, които се оплакват от подобен проблем. Прекомерното изпотяване на дланите и стъпалата най-често се дължи на влиянието на температурата от външната среда, вашата дейност или стресът, на който сте подложени.

Медицинският термин, който се използва за прекомерното изпотяване е хиперхидроза. Това състояние може да засегне всяка една част от тялото, но най-често засегнати са дланите, стъпалата, подмишниците и лицето. За хиперхидрозата се смята, че се предава по генетичен път, затова и често пациентите, диагностицирани с този проблем имат роднина със същите оплаквания.

Подлежащата причина за прекомерното изпотяване на дланите и стъпалата е хиперактивността на нервите, които контролират потните жлези. Тази свръхактивност може да бъде отключена от действието на някои медикаменти, менопаузата при жените, злоупотреба със субстанции, затлъстяване и някои инфекциозни заболявания, като малария и туберкулоза.

Хиперхидрозата причинява дискомфорт на пациентите и пречи на изпълнението на ежедневните им дейности. Те се чувстват притеснени и засрамени от проблема си. Въпреки това някои домашни методи могат да ви помогнат да се справите с оплакванията си и да водите живота си без излишни тревоги.

Ябълков оцет

Едно от най-ефективните домашни средства, което може да ви помогне да се справите с потните длани и стъпала е ябълковият оцет. Той има натурални адстрингентни свойства, чрез които помага за контролирането на излишното изпотяване като свива порите. Приемът на ябълков оцет през устата спомага и за балансирането на телесното рН.

За да се възползвате от полезните свойства на ябълковия оцет вечер преди лягане първо измийте проблемната област от тялото с хладка вода. След това с памучен тампон нанесете ябълков оцет и оставете да попие добре. На сутринта си вземете душ или вана и след като изсушите кожата нанесете малко бебешка пудра върху проблемните зони.

Царевично нишесте

Друго домашно средство с помощта на което може да се преборите с хиперхидрозата е царевичното нишесте. То действа като натурален антиперспирант, абсорбира излишната влага и неутрализира неприятната миризма.

Смесете еднакви количества царевично нишесте и сода бикарбонат и поставете получената смес в празно шише от бебешка пудра. Подсушете областите от тялото, където се потите най-много и нанесете малко от сместа с царевично нишесте.

Лимонов сок

Лимоновият сок действа като натурален дезодорант. Освен това той спомага за убиването на бактериите, които могат да допринасят за неприятния мирис и поддържа кожата ви свежа и с приятен мирис.

Изтискайте сока на един лимон, добавете към него 1 чаена лъжица сода за хляб и разбъркайте добре. Нанесете от получената смес на местата от тялото, където се потите най-обилно. Изчакайте да подейства 10 минути, след което изплакнете.

Розова вода

Известната розова вода е не само един от най-добрите тоници, които може да използвате за лице, но и много добро средство за справяне с прекомерно изпотяване. Тя има астрингентни свойства и контролира прекомерното производство на пот. Напоете памучен тампон с розова вода и натъркайте проблемните зони с него. Повтаряйте тази процедура няколко пъти дневно.

Кокосово масло

Кокосовото масло е много добър антиперспирант. Лауриновата киселина, която се съдържа в него убива вредните бактерии, които могат да се поселят по кожата и които да са отговорни за неприятния кожен мирис. Вземете малко кокосово масло и го втрийте в кожата на ръцете и стъпалата, за да спрете изпотяването и да подхраните кожата. Най-добре е да правите това след като сте се изкъпали.