Начало / Алтернативно лечение / Какво да направите ако имате ечемик на окото?

Какво да направите ако имате ечемик на окото?

дек. 5, 2019

ечемик на окото

Ечемикът е малка зачервена подутина, много наподобяваща на пъпчица, която се появява на външния ъгъл на клепача. Вашите клепачи имат много мастни жлези, особено около миглите. Мъртви клетки, мръсотия или натрупване на мастен секрет може да запуши тези малки жлезички. Когато мастната жлеза се запуши в нея е възможно да се размножат бактерии и това да доведе до поява на ечемик.

По-честите оплаквания на пациентите с ечемик на окото са:

  • подуване и оток на клепача
  • повишено образуване на сълзи
  • образуване на корички по клепачите
  • сърбеж в областта на очите

Ето и няколко съвета как може да ускорите оздравителния процес при ечемик на окото:

Топъл компрес

Топлият компрес е един от най-ефективните и подходящи начини да се справите с ечемика на окото. Топлината помага натрупаната гной и секрети в мастната жлеза да излезе на повърхността. За целта вземете едно малко парче памучна кърпа и го потопете в топла, но не гореща вода. Изцедете кърпата и я поставете върху засегнатото око за 5-10 минути.

Почиствайте добре очите си

Една от най-важните стъпки, които да предприемете ако имате ечемик на окото е да поддържате очите си чисти. Използвайте почистващо средство, което не е агресивно, за да почистите замърсяванията от окото. След това измийте лицето си и го подсушете с памучна кърпа. Старайте се да поддържате и ръцете си чисти, защото ние непрекъснато пипаме лицето си и в резултат на това различни замърсявания попадат в близост до очите.

Откажете се от грима за известно време

Докато чакате да се справите с ечемика на окото е най-добре да избягвате грима за известно време. Съветът на експертите е да сменяте спиралата си за очи на всеки 6 месеца, защото в нея могат да се натрупат бактерии, които да причинят подобен проблем.Освен това ако по принцип носите контактни лещи е най-добре да се върнете към очилата, докато се възстановите и ечемика изчезне.

Краставица или картофи

Когато страдате от ечемик на окото поставянето на нещо освежаващо върху очите може да ви се отрази добре. Студените резенчета краставици са много подходящи за тази цел, а освен това могат да помогнат за облекчаване на раздразнението и възпалението. Ако нямате налице краставици, резени картофи съшо могат да свършат работа.

Медикаменти

Ако изпитвате болка или дискомфорт може да закупите болкоуспокояващи, които съдържат ибупрофен. Ако болката е прекалено силна и не се успокоява е най-добре да се консултирате с лекар.

За ускоряване на оздравителния процес са налични и антибиотични кремове и такива съдържащи кортикостероиди. Този вид кремове се нанасят по външния ръб на засегнатия клепач.

Изброените по-горе стъпки за овладяване на ечемик на окото могат да ви помогнат да се справите с проблема, но винаги е най-добре да се консултирате с лекар. Той може да ви предпише друго по-подходящо лечение, което да ви помогне по-бързо да се излекувате.

Прочетете за:
Външен ечемик
Вътрешен ечемик