Начало / Алтернативно лечение / Как да облекчите болката при ишиас?

Как да облекчите болката при ишиас?

мар. 12, 2020

ишиас

Ишиасът е състояние, което най-често се дължи на прищипване или възпаление на седалищния нерв, разположен в долната част на гърба. Болката обикновено произхожда от седалищните части и се разпространява по задната част на долните крайници по протежението на нерва. Пациентите съобщават за парене, изтръпване, слабост или болка. Някои хора го определят като усещане от иглички, докато други оприличават усещането при ишиас като електрически ток.

Ето някои способи, които може да приложите, за да облекчите болката при ишиас:

Хранете се подходящо

Диета с високо съдържание на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, по-мазна риба, като сьомга например и разтворими и неразтворими фибри може да спомогне за намаляване на възпалителните процеси във вашето тяло, които могат да бъдат причина и за възпаляване на седалищния нерв. Куркумата, джинджифила, зеления и черния чай са също силни противовъзпалителни субстанции, които могат да подсилят имунната система и да подобрят общото ви здравословно състояние.

Движете се

Ако болката, която изпитвате при ишиас не е прекалено силна и не се налага да почивате, най-добре е да се движите и да бъдете физически активни. Особено важно е ако можете да изпълнявате упражнения, с които да тренирате мускулите в долната част на гърба.

Масаж

Масажът може да помогне за отпускане на мускулите, а освен това при масаж се освобождават ендорфини (хормони, които намаляват усещането за болка) и се подобрява кръвообращението. Има различни видове масаж, които са подходящи при болка от прищипан седалищен нерв. Най-добре е обаче те да се изпълняват от кинезитерапевт или рехабилитатор, които са специално обучени за тази цел.

Пробвайте методи за релаксация

Може да използвате силата на ума си, за да облекчите болката при ишиас. Техниката за дълбоко дишане, медитация и когнитивно-поведенческа терапия могат да бъдат подходящи за отпускане на мускулите и в резултат на това намаляване на болезнените усещания.

Хидротерапия

Упражненията в басейн спомагат за подобряване на дейността на нервите и функцията на мускулите. Хидростатичното напрежение, хидродинамичните сили и вискозитета на водата намаляват напрежението при извършване на движения и така може да правите упражнения без да усещате болка.

Топло или студено

Топлината или студа могат да ви помогнат да се почувствате по-добре. Терапията със студ е подходяща при травми. След като минат 72 часа от травмата лекарите препоръчват да се премине към терапия с топлина.

Овладейте стреса

Емоциите, които изпитвате със сигурност оказват влияние върху болката. При стрес мускулите ви се стягат и това може допълнително да влоши усещането за болезненост. Биофийдбек методът ще ви разкрие как мисленето и поведението ви влияят на дишането и сърдечната ви честота. След като анализирате резултатите може да поговорите с психолог, който да ви препоръча методи за релаксация и справяне със стресовите ситуации в ежедневието.

Прочетете за:
Болка по хода на седалищния нерв – причини