Начало / Алтернативно лечение / Как да облекчите хриповете?

Как да облекчите хриповете?

апр. 30, 2019

как да облекчите хриповете

Хриповете са дихателни шумове, които се получават при преминаване на въздушната струя през стеснени дихателни пътища. Образуват се в бронхите и в трахеята, когато стените им са възпалени, а в лумена им има секрет.

Хриповете са чест симптом при редица респираторни заболявания, включително:

  • хроничен бронхит
  • бронхиална астма
  • бронхопневмония
  • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • други състояния, които са съпроводени от оток и възпаление на дихателните пътища.

Ако дълго време имате хрипове, това може да се отрази на качеството на живота ви, като повлияе на съня ви и ви кара да се чувствате уморени и раздразнителни.

Как да облекчите хриповете?

Има домашни методи, които могат да ви помогнат да се справите с хриповете, но друга важна стъпка, която трябва да предприемете, особено ако този симптом е съпроводен от други оплаквания е да откриете причината за това.

Инхалация

Най-добрият начин да облекчите хриповете е вдишването на водни пари. Това е много ефективен метод, защото помага за отстраняване на натрупани секрети в дихателните пътища. Към врялата вода може да добавите и няколко капки  масло от мента, което действа противовъзпалително. Подобен ефект върху дихателните ви пътища може да има и горещият душ.

Топли напитки

Топлите напитки не само ще хидратират тялото ви, но и ще помогнат за втечняване на секретите, натрупани в дихателните пътища. Топла вода с няколко капки лимон или билков чай са много добър избор. Към чая си може да добавите и една лъжица мед, който пък има противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Спрете цигарите

Тютюневият дим дразни изключително много дихателните пътища и освен това може да стане причина за поява на някои хронични белодробни заболявания, като бронхит и емфизем. Пасивното тютюнопушене също е вредно и може да предизвика като реакция хрипове.

Масаж с топло етерично масло

Масажът на носа с леко затоплено етерично масло може да спомогне за втечняване на натрупаните секрети и облекчаване на хриповете. За целта може да използвате сусамово или кокосово масло, което предварително да затоплите и след това с пръсти да втриете с масажни движения.

Дихателни упражнения

Различни техники и дихателни упражнения могат да бъдат полезни за хората, които страдат от ХОББ, бронхит, алергия и други чести причини за хрипове. Дълбокото вдишване и издишване помагат да се регулира дихателния ритъм.

Овлажнител за въздух

През по-студените и сухи месеци от годината някои хора се оплакват все по-често от хрипове. Използването на овлажнител за въздух у дома може да помогне за втечняване на натрупаните секрети и да облекчи хриповете.

Освен сухият, мръсният въздух също може да предизвика подобни оплаквания. Освен овлажнител в домашни условия е добре ако използвате климатик да сменяте или почиствате често въздушните филтри, върху които може да се натрупат замърсявания.