Меню

Хриповете са дихателни шумове, които се получават при преминаване на въздушната струя през стеснени дихателни пътища. Образуват се в бронхите и в трахеята, когато стените им са възпалени, а в лумена им има секрет. Хриповете са чест симптом при редица респираторни заболявания, включително:

  • хроничен бронхит
  • бронхиална астма
  • бронхопневмония
  • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • други състояния, които са съпроводени от оток и възпаление на дихателните пътища.

Ако дълго време имате хрипове, това може да се отрази на качеството на живота ви, като повлияе на съня ви и ви кара да се чувствате уморени и раздразнителни.

Има домашни методи, които могат да ви помогнат да се справите с хриповете, но друга важна стъпка, която трябва да предприемете, особено ако този симптом е съпроводен от други оплаквания е да откриете причината за това.

Инхалация

Най-добрият начин да облекчите хриповете е вдишването на водни пари. Това е много ефективен метод, защото помага за отстраняване на натрупани секрети в дихателните пътища. Към врялата вода може да добавите и няколко капки  масло от мента, което действа противовъзпалително. Подобен ефект върху дихателните ви пътища може да има и горещият душ.

Топли напитки

Топлите напитки не само ще хидратират тялото ви, но и ще помогнат за втечняване на секретите, натрупани в дихателните пътища. Топла вода с няколко капки лимон или билков чай са много добър избор. Към чая си може да добавите и една лъжица мед, който пък има противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Спрете цигарите

Тютюневият дим дразни изключително много дихателните пътища и освен това може да стане причина за поява на някои хронични белодробни заболявания, като бронхит и емфизем. Пасивното тютюнопушене също е вредно и може да предизвика като реакция хрипове.

Масаж с топло етерично масло

Масажът на носа с леко затоплено етерично масло може да спомогне за втечняване на натрупаните секрети и облекчаване на хриповете. За целта може да използвате сусамово или кокосово масло, което предварително да затоплите и след това с пръсти да втриете с масажни движения.

Дихателни упражнения

Различни техники и дихателни упражнения могат да бъдат полезни за хората, които страдат от ХОББ, бронхит, алергия и други чести причини за хрипове. Дълбокото вдишване и издишване помагат да се регулира дихателния ритъм.

Овлажнител за въздух

През по-студените и сухи месеци от годината някои хора се оплакват все по-често от хрипове. Използването на овлажнител за въздух у дома може да помогне за втечняване на натрупаните секрети и да облекчи хриповете.

Освен сухият, мръсният въздух също може да предизвика подобни оплаквания. Освен овлажнител в домашни условия е добре ако използвате климатик да сменяте или почиствате често въздушните филтри, върху които може да се натрупат замърсявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!