Начало / Алтернативно лечение / Как да се справим с влажната кашлица в домашни условия?

Как да се справим с влажната кашлица в домашни условия?

ян. 18, 2019

как да се справим с влажната кашлица

Кашлицата е естествен рефлекс на нашето тяло, което се опитва да се изчисти от натрупаните секрети по дихателните пътища. В повечето случаи кашлицата продължава не повече от 1 седмица, но понякога тя може да хронифицира.

Има няколко различни вида кашлица – суха, влажна и спастична. Изборът на метод за лечение зависи от вида на кашлицата и причината за нейната поява.

Когато кашлицата е влажна, това означава че тялото ви произвежда секрети повече от нормалното и те се натрупват по хода на дихателните пътища.

Какви могат да бъдат причините?

Остро настъпващата кашлица най-често се дължи на вирусна или бактериална инфекция, например бронхит, пневмония. Други причини са хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), кистична фиброза, астма.

Ето няколко съвета как да се справите с кашлицата в домашни условия:

Овлажнител за въздух

Сухият въздух дразни допълнително дихателните пътища, особено през нощта, когато лигавицата на гърлото естествено се изсушава. Ако гърлото ви е сухо, то е по-склонно към раздразнение и възпаление. Когато въздухът е овлажнен, това спомага за изтъняване на секретите и тяхното по-лесно изтласкване от дихателните пътища.

Мед

Медът е едно от натуралните средства за лечение на влажна кашлица. Изяждането на 1,5 лъжици мед 30 минути преди лягане може много да помогне за облекчаване на вашата кашлица.

Евкалиптово масло

Инхалациите с етерични масла, като евкалиптово например са подходящи, ако често кашляте и отделяте секрети. Добавете 2-3 капки евкалиптово масло към купа с вряла вода и вдишвайте изпраренията за около 15 минути. Някои хора могат да бъдат алергични към това масло, тъй че първият път направете по-кратка инхалация не повече от 5 минути, за да видите дали при вас няма да има някакви реакции.

Билки

Има някои билки, които са много подходящи за лечение на влажна и продуктивна кашлица. Такива са например ехинацея и мента. Друга билка, която е всепризната като едно от най-ефективните средства при влажна кашлица е мащерката. Чаят от мащерка се препоръчва при бронхит и инфекция на горните дихателни пътища. Лайката е друга билка, която може да успокои вашата кашлица. Може да си направите чай от лайка вечер преди сън и така не само ще облекчите дихателните си пътища, но и ще заспите по-лесно, защото лайката има и естествено успокояващо свойство.

Джинджифил

Джинджифилът има противовъзпалителни и антибактериални свойства и е много подходящо средство при продуктивна кашлица. Нарежете няколко парчета джинджифил и ги настържете, за да извлечете сока от тях. Смесете сока с няколко лъжици мед и пийте по една супена лъжица от получената смес няколко пъти дневно, докато усетите облекчение.

Прочетете за:
Магарешка кашлица
Кашлица при пушачи
Хронична кашлица