Начало / Алтернативно лечение / Как да се справим с перниоза?

Как да се справим с перниоза?

ное. 9, 2018

как да се справим с перниоза

Хората, които живеят в страни с по-студен и влажен климат най-вероятно знаят какво е перниозата. Това е медицинско състояние, което настъпва при рязко затопляне на кожата след излагане на ниски температури. Внезапната промяна на температурата кара кръвоносните съдове да се разширят рязко. В резултат на това по най-често изложените на студ части от тялото, като ръцете и лицето например се появяват зачервявания, под формата на петна и малки мехури. При някои пациенти се наблюдава и сърбеж, парещо усещане, оток и болка в засегнатите участъци.

Перниозата е характерна в по-голяма степен за женския пол. Други рискови фактори, които повишават възможността от това медицинско състояние са влошено кръвообращение, фамилна история за перниоза, ниско телесно тегло и тютюнопушене.

В болшинството от случаите оплакванията отшумяват за 1 до 3 седмици, особено ако времето се затопли и температурите се покачат. Всяка година през зимните месеци е възможно да се наблюдават повторни епизоди. Ако не се вземат мерки има риск от инфекция и по-сериозни здравословни усложнения.

Ето и няколко съвети как да се справите с перниозата:

Повдигане на засегнатите части от тялото нависоко

Ако страдате от перниоза едно от първите неща, които е добре да направите, за да облекчите симптомите си е да повдигнете на по-високо засегнатата част от тялото. Това ще подобри кръвообращението и ще доведе до намаляване на зачервяването и отока.

Може да повдигнете краката и ръцете си, поставяйки малки възглавници под тях. Ако носът или ушите ви са засегнати, седнете на стол и облегнете врата си назад, за да улесните оттичането на кръвта от главата.

Масаж

През зимните месеци експертите съветват, хората които са склонни към подобни студови реакции да масажират краката и ръцете си с леки кръгови движения два пъти дневно сутрин и вечер, за да подобрят кръвообращението.

Лук

Ако по кожата ви вече са се появили зачервявания и изпитвате болка и дискомфорт лукът е едно средство, използвано от векове за справяне с перниозата. Той има противовъзпалителни, анитибиотични и антисептични свойства и намалява риска от инфекция. За целта нарежете една глава лук на дебели резени. След това натъркайте добре с резените засегнатите части от тялото. Оставете да подейства 15 минути, след което избършете кожата с кърпа. Повтаряйте процедурата 2-3 пъти дневно.

Картофи

Картофите също могат да облекчат възпалението и парещото усещане, които могат да съпровождат перниозата. Сварете 1-2 картофа в купа с малко вода. Извадете картофите и оставете течността, в която са се варили картофите да изстине. След това потопете засегнатите и зачервени части от тялото в течността за 10-15 минути.

Лайка

Лайката е друг растителен продукт с противовъзпалителни свойства, който може да облекчи болезнеността и зачервяването на кожата. Запарете в купа с вода шепа лайка за 15-20 минути. Оставете отварата да изстине и добавете малко морска сол към нея. Накиснете засегнатите части от тялото в течността за 15 минути 1-2 пъти дневно.