Начало / Алтернативно лечение / Как да се справите с гаденето?

Как да се справите с гаденето?

фев. 22, 2019

гадене

Под гадене се разбира неприятното усещане на стомашен дискомфорт, което много от нас са изпитвали поне веднъж в живота си и което много често е съпроводено с повръщане. Причините за гаденето могат да бъдат най-разнообразни от преяждане до мигрена. В някои случаи то може да бъде симптом и на по-сериозни състояния, като хранително отравяне или стомашен вирус, затова и ако оплакването ви от стомашен дискомфорт не отзвучи за 24 часа е най-добре да посетите лекар, който да оцени вашето състояние.

Има някои методи, с помощта на които може да се справите с гаденето и в домашни условия. Ето и някои от тях:

Легнете и си починете за малко

Гаденето може да се усили или влоши, ако се движите. Постарайте се да легнете за малко и да си починете на тихо и спокойно място. Поставете няколко възглавници под главата си, така че тя да е по-високо от останалите части на тялото.

Дишайте дълбоко

Свежият въздух може да облекчи стомашният дискомфорт и да понижи тревожността, често съпровождаща този симптом. Седнете някъде на спокойно, затворете очи и вдишайте дълбоко няколко пъти. Оставете настрани всички телефони и друга електроника, която може само да ви причини главоболие и допълнително да влоши гаденето ви.

Поставете студен компрес на врата си

В някои случаи гаденето може да се дължи на повишена телесна температура. Но дори и това да не е причината за този симптом, в резултат на стомашният дискомфорт температурата ви може леко да се покачи, тъй че студен компрес е добър начин да облекчите оплакванията си. Вземете чиста памучна кърпа и я поставете в купа със студена вода. Изцедете излишното количество вода, легнете по корем и поставете компреса върху врата си.

Избягвайте силни миризми

Обонянието ви е силно свързано с храносмилателната ви система. Така някои силни миризми при някои хора могат да предизвикат неприятни усещания и гадене, дори и повръщане. Ако в момента се оплаквате от гадене е най-добре да избягвате да готвите поне за няколко часа и да избягвате силни миризми, които допълнително могат да влошат симптомите ви.

Йога и упражнения за разтягане

Понякога гаденето може да бъде причинено от болки в гърба и врата. Лекото разтягане и раздвижване на тялото могат да облекчат вашите оплаквания. Може да опитате една от позициите в йога, която помага при гадене. Легнете по гръб на постелка и облегнете краката си на стената. Тазът и седалището трябва да са допрени до стената. Останете в тази позиция за 5 минути.

Хапвайте леки храни и на по-малки порции

В дните, в които имате някакви стомашни оплаквания е най-добре да внимавате с какво се храните и да не прекалявате с количествата. Похапвайте леки храни, които не дразнят стомаха допълнително, като картофи, ориз, препечени филийки и пийте достатъчно течности, препоръчително вода или чай.

Хапнете лимони

В лимоните се съдържа лимонена киселина, за която се смята, че подобрява храносмилането и облекчава стомашните болки. Прибавете няколко капки лимонов сок към чашата с вода и пийте по малко през целия ден.

Ако пък гаденето ви се дължи на запек и нередовен стомах, тогава топлата вода с лимонов сок може да задвижи червата ви. Внимавайте обаче с консумацията на лимони, защото ако прекалите с тях това може допълнително да влоши гаденето ви.

Прочетете за:
Гадене