Начало / Алтернативно лечение / Как да се справите с паник атака?

Как да се справите с паник атака?

мар. 21, 2019

справите с паник атака

Паник атаките са внезапни епизоди на силен страх, паника или тревожност. Те са съпроводени от физически и емоционални симптоми. Много от пациентите по време на паник атака се потят профузно, имат затруднено дишане, треперят и изпитват сърцебиене. Понякога паник атаката може да бъде съпроводена с болки в гърдите и някои хора могат да помислят, че получават инфаркт.

Как може да се справите с паник атака?

Паник атаките могат да бъдат много плашещи и да се появят изневиделица. Има няколко стратегии, които могат да ви помогнат в такива ситуации да овладеете по-бързо симптомите си:

Дишайте по-бавно и дълбоко

Хипервентилацията обикновено е симптом на паник атака, която допълнително може да засили страха и безпокойството на пациентите. Ако се опитате обаче да дишате по-бавно и дълбоко има по-малък риск да хипервентилирате и да влошите състоянието си.

Фокусирайте се върху това да вдишвате бавно, така че да усещате как въздухът изпълва белите ви дробове. Вдишайте дълбоко за около четири секунди, задръжте дъха си за няколко секунди и след това бавно издишайте.

Приемете факта, че имате паник атака

Като осъзнаете, че в момента имате паник атака, а не получавате инфаркт например може да си напомните, че това е само временно състояние и то скоро ще отмине.

Затворете очи

Някои паник атаки се отключват от стимули от външната среда, които претоварват съзнанието ви. Ако в момента се намирате в бързо променяща се среда с много стимули това може да послужи като отключващ момент. За да ограничите дразнителите затворете очи. Така ще попречите на страхът или тревожносттта ви допълнително да се засилят, а и ще успокоите дишането си.

Открийте обект върху който да се фокусирате

Някои пациенти откриват, че по време на паник атака им е по-лесно да се справят с нея ако се фокусират върху определен предмет от външната среда. Вгледайте се в някакъв обект и се опитайте да го разгледате в най-малки подробности и симптомите ви постепенно могат да отшумят.

Използвайте техники за мускулна релаксация

Подобно на дълбокото дишане, техниките за мускулна релаксация също могат да ви помогнат при паник атака. Опитайте се съзнателно да отпуснете един или група мускули в част на тялото ви, като например мускулите на ръцете. За да бъде успешна техниката е нужно да я отренирате и да се научите как да контролирате мускулите си съзнателно.

Представете си любимо място, което ви прави щастливи

Когато изпаднете в паник атака се опитайте да си представите и да се пренесете на любимо място, което ви кара да се чувствате щастливи. Представете си например как сте на плажа и усещате мириса на морето и пясъка между пръстите ви.

Движете се

По време на паник атака леките физически натоварвания могат да бъдат полезни. Причината за това е, че по време на тренировка в кръвта се отделят ендорфини, които помагат за подобряване на настроението. Най-добре е да изберете леки физически натоварвания, като разходка или плуване.

Имайте лавандула под ръка

За лавандулата се знае, че има успокояващо действие. Ако знаете, че сте склонни към паник атака носете в себе си малко шишенце с лавандулово масло, капнете няколко капки от него върху китките си и вдишайте аромата, когато усетите, че изпадате в паник атака. Може да опитате и да пиете чай от лайка или лавандула за успокоение.